Jelentősen javították az euróövezet - és ennek nyomán a közép-kelet-európai gazdaságok, köztük Magyarország - idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, arra a véleményükre hivatkozva, hogy most már "nagyobb bizalommal" lehet hinni "a legrosszabb euróövezeti forgatókönyv" elkerülésében.

A németek és franciák javuló növekedése húzhatja fel a régiót

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja a piac számára pénteken összeállított új, átfogó prognózisában közölte, hogy Németország és Franciaország javuló növekedési kilátásai miatt az eddiginél kevésbé mély idei recessziót vár a valutaunióban. A ház új előrejelzése szerint az euróövezet gazdasági teljesítménye 2012 egészében átlagosan 0,4 százalékkal esik vissza a UBS elemzői által eddig várt 0,7 százalékos csökkenés helyett.

A magyar hazai össztermék (GDP) eddig jósolt 0,5 százalékos idei csökkenése helyett most már csak "csekély", 0,1 százalékos magyar gazdasági visszaesést várnak a cég elemzői 2012 egészére Magyarországon, a 2013-ra szóló növekedési előrejelzésüket pedig 1,4 százalékról 1,7 százalékra emelték. A UBS londoni szakelemzői szerint a javuló euróövezeti kilátások "legegyértelműbb haszonélvezője" a három közép-európai EU-gazdaság, Magyarország, Csehország és Lengyelország.

A cég 0,6 százalékról 1,0 százalékra módosította a legnagyobb eurógazdaságra, Németországra adott idei növekedési előrejelzését, 2013-ra pedig 1,6 százalék helyett immár 1,9 százalékos német gazdasági növekedést valószínűsít. A gazdasági erőben második számú valutauniós országban, Franciaországban a UBS pénteki, új prognózisa szerint a cég által eddig jósolt 0,8 százalékos idei visszaesés helyett stagnálni fog a gazdaság, 2013-ban pedig 0,9 százalékos növekedés várható a ház mostanáig érvényben volt 0,8 százalékos növekedési becslése helyett. A cég mindezek alapján 0,8 százalékról 1,1 százalékra javította jövő évre szóló euróövezeti növekedési becslését.

Jövőre akár 2 százalék fölött növekedhet a magyar GDP

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is egyre jobb előrejelzéseket adnak az euróövezetre és ennek nyomán a közép-európai térségre is, és a citybeli elemzői közösségben nem konszenzusos előrejelzés az sem, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára minap összeállított, frissített térségi helyzetértékelésében szintén jelentősen javította a közép-kelet-európai gazdaságokra, köztük Magyarországra adott idei és jövő évi növekedési előrejelzését, miután 0,7 százalékponttal emelte a német gazdaságra szóló idei növekedési becslését is. A cég közölte: jelenleg azzal számol, hogy a német GDP-érték 2012 egészében 1,1 százalékkal növekszik.

Németország a közép-kelet-európai térség első számú kereskedelmi partnere, és a német gazdaság teljesítményének javulása nagyobb hatást gyakorol a felzárkózó európai térségre, mint az euróövezeti periféria kilátásainak gyengülése, mivel ez utóbbi országcsoport kapcsolatai Közép-Európával sokkal kevésbé szorosak - indokolták a közép-kelet-európai prognózis javítását a BNP Paribas elemzői. A ház mindezek alapján az általa vizsgált öt térségi gazdaságra - Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Bulgáriára és Romániára - adott idei átlagos növekedési előrejelzését a korábbi 0,6 százalékról 1,4 százalékra, a jövő évit 2,2 százalékról 2,6 százalékra emelte.

Magyarországon a BNP Paribas előzőleg 0,9 százalékos idei GDP-visszaesést jósolt, az új előrejelzés azonban 0,1 százalékos egész éves növekedést valószínűsít 2012-re. Jövőre a cég új becslése szerint 2,2 százalékkal növekedhet a magyar GDP-érték a BNP Paribas közgazdászai által az előrejelzés frissítése előtt várt 2,1 százalék helyett.

A Nokia kitelepülése önmagában néhány tizedet ront a magyar adaton

A JP Morgan bankcsoport londoni közgazdászai a végleges tavalyi negyedik negyedévi magyar GDP-adatok minapi ismertetése utáni kommentárjukban közölték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaságot a következő negyedévekben "környékezni fogja a recesszió", és a ház az idei első negyedévre kismértékű GDP-visszaeséssel számol Magyarországon. A cég szerint a Nokia mobiltelefon-gyártó azon döntése, hogy visszafogja összeszerelő tevékenységét európai üzemeiben, valószínűleg önmagában "néhány tized" százalékpontnyit lefarag az éves összevetésben számolt idei első negyedévi magyar GDP-adatból.

Az év későbbi szakaszában azonban a nagyszabású autóipari beruházások várhatóan már felhajtóerőt adnak az ipari termelésnek és az exportnak is - jósolták a JP Morgan londoni elemzői. A cég közgazdászai mindezt egybevetve közölték, hogy 2012 egészére 0,5 százalékos magyar GDP-növekedést várnak.