A helyzet továbbra is feszült Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában, egy hónappal azután, hogy tüntetések és zavargások törtek ki válaszul arra, hogy a francia nemzetgyűlés jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely felhígította volna az őslakos kanak lakosság szavazati jogát.

Kilenc ember már meghalt, 212 rendőr és csendőr megsebesült, több mint ezer embert letartóztattak vagy vád alá helyeztek, és 2700 turistát és látogatót hazatoloncoltak. A zavargások fosztogatásokhoz és boltok felgyújtásához vezettek. Becslések szerint 7 ezer munkahely szűnt meg

– számolt be róla a GlobalVoice. (Új-Kaledónia lakossága amúgy 2022-ben 269220 fő volt.) A Politico adatai szerint az anyagi kár eléri az egymilliárd eurót.

Tombol az erőszak a Csendes-óceánon, miután Párizs megváltoztatta a szavazási jogot

Három fiatal kanak őslakos meghalt az új-kaledóniai zavargásokban, az üzletek és az iskolák zárva maradtak szerdán, miután a francia nemzetgyűlés jóváhagyta a távoli szigeteken a választási szabályok módosítását, a helyi függetlenségi törekvések miatt. Macron mindenkit nyugalomra int.

Emmanuel Macron elnök szerdán közölte: „felfüggesztik” a májusban bejelentett alkotmánymódosítási javaslatot, amely a több mint egy évtizede Új-Kaledóniában élő francia állampolgároknak szavazati jogot biztosít a helyi választásokon, hogy lehetővé tegye „a rend helyreállítását”.

A valóságban azonban a francia parlament feloszlatása, miután Macron előrehozott választásokat írt ki pártja EU-választási eredményére válaszul, azt jelenti, hogy a reform nem mehet végbe, amíg meg nem választják az új törvényhozást.

A terület lakosságának mintegy 40 százalékát kitevő új-kaledóniai bennszülött kanakok közül sokan régóta sérelmezik a párizsi uralmat, és ellenzik a szavazati jog kiterjesztését a francia telepesekre, mivel úgy gondolják, hogy ez a lépés tönkretenné a függetlenséghez fűződő reményeiket – hangsúlyozta írásában a Politico.

Repülőtér és kijárási tilalom

Hétfőtől ismét üzemel a főváros, Nouméa nemzetközi repülőtere a Csendes-óceán déli részén fekvő francia szigetcsoporthoz tartozó Új-Kaledóniában. A légikikötőt a május közepén kirobbant erőszakos cselekmények miatt zárták be – jelentették be vasárnap a helyi hatóságok.

A francia államot képviselő főbiztosság emellett úgy döntött, hogy a kijárási tilalom kezdetét az eddigi 18 óráról hétfőtől 20 órára tolja ki.

A francia főbiztosság bejelentette: meghosszabbították az alkohol árusításának tilalmát (a borkereskedők kivételével), valamint a fegyverek árusításának és szállításának tilalmát – számolt be róla az MTI.

A Csendes-óceán déli része stratégiai terület Franciaország számára, amely erősíteni kívánja befolyását az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A régió gazdag nikkelkészletei az elektromos járművek gyártásához nélkülözhetetlen ásványi anyagot jelentenek.