A Z generáció (az 1995 és 2009 között születettek) nagykorú tagjainak 64 százaléka nyilatkozta azt egy frissen megjelent kutatás szerint az Egyesült Államokban, hogy már legalább hat hónapja egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt.

Az International Wine and Spirits Record (IWSR), egy globális italadat- és analitikai szolgáltató szerint a tendencia nem csupán az USA-ban megfigyelhető, egyfajta globális világtrendről van szó.

A fiatalabb generáció tagjai, akiknek egy jelentős része már legálisan is vásárolhat és ihat szeszes italokat, meglepően nagy arányban állítják azt magukról, hogy 100 százalékban antialkoholisták

– mondta el Richard Halstead, a fogyasztói kutatás egyik vezetője.

A felmérésből az is egyértelművé vált, hogy a fiatalok józanságának, illetve mértékletességének tendenciája ugyanúgy megfigyelhető:

  • Japánban;
  • a teljes észak-amerikai kontinensen;
  • Európában;
  • Ázsiában;
  • valamint Ausztráliában.

Egy korábban, a Mintel piackutató ügynökség által készített felmérés szerint, amelyik a Z generáció életmódját vizsgálta, a brit Z generáció tagjai is egyre nagyobb arányban választják a józan társasági életet a házibulik és a klasszikus kocsmázás helyett.

A kutatás akkor azt is megállapította, hogy a 18 és 24 év közötti britek körülbelül egyharmada egyáltalán nem alkoholizál.

(via Newsweek)

Nem lehet már sörözni a spanyol strandokon Vége a buliturizmusnak Mallorcán és Ibizán, ahol a Baleár-szigetek kormánya úgy döntött, hogy drasztikusan visszafogja a nyilvános alkoholfogyasztást. Akár csak egy doboz sör az utcán vagy a strandon 1500 euróba is fájhat.

A részletekről ITT írtunk bővebben.