Az Egyesült Államok térségbeli műveletiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalra feltett szombati közleményében arról számolt be, hogy a Verbena nevű hajó legénységét egy másik kereskedelmi hajó vette fel. A közlés szerint "az IRIN Jamaran nevű iráni fregatt nyolc tengeri mérföldre volt a Verbenától, de nem reagált a vészjelzésre".

A Verbena a fedélzeten keletkezett tűz miatt küldött vészjelzést. A hajót a húszik csütörtökön két rakétával eltalálták

 – közölte a CENTCOM. A támadásban egy tengerész súlyosan megsérült, őt az amerikai erők kimenekítették.

Az ukrán tulajdonú és lengyel üzemeltetésű Verbena kevesebb mint 24 órával korábban már elszenvedett egy másik rakétatámadást.

November óta az Irán által támogatott húszik az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren lévő hajókat veszik célba, mondván, hogy ezzel fejezik ki együttérzésüket a gázai palesztinokkal. Ezek a támadások, amelyek súlyosan megzavarják a tengeri kereskedelmet, az elmúlt napokban megszaporodtak.

Szerdán egy másik teherhajót, a Tutor nevű szénszállító hajót a legénysége elhagyta, mert a brit Királyi Haditengerészet irányítása alatt álló UKMTO tengerbiztonsági hivatal tájékoztatása szerint egy rakéta miatt nagy szivárgás keletkezett, amelyet a húszik által ellenőrzött jemeni Hodeida kikötőváros közeléből indítottak – számolt be róla az MTI.

A hajó jelenleg a Vörös-tengeren sodródik.