A horvát élelmiszer- és gyógyszergyártó Podravka közölte, hogy kötelező érvényű ajánlatot tett a helyi Fortenova csoport mezőgazdasági részlegére.

"Az átvilágítási folyamat lezárását követően a Podravka kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a Fortenova Group mezőgazdasági vállalataiban lévő üzletrészek megvásárlására 2024. június 14-én"

– közölte a Podravka a zágrábi tőzsdére benyújtott bejelentésében. Az ajánlat értékét nem közölte – számolt be róla a Seenews.

A korábban Agrokor néven ismert Fortenova Horvátország első számú munkaadója, legnagyobb kiskereskedője és jelentős élelmiszer-előállítója.

Mezőgazdasági részlegéhez tartozik a Belje húsipari termelő, a Zvijezda étolajgyártó, valamint a PIK Vinkovci, Vupik, Agrolaguna és PIK Vrbovec élelmiszertermelők.

Március végén a Fortenova közölte, hogy több nem kötelező érvényű ajánlatot kapott a mezőgazdasági üzletágára.

Mészáros és Jellinek is összecsap egy horvát érdekeltségért

Mészáros Lőrinc és Jellinek Dániel Horvátországban mezőgazdaságban utazna.

Ekkor a Lider című horvát lap arról számolt be, hogy Mészáros Lőrinc mellett Jellinek Dániel is  bejelentkezett a cégre. 

A Fortenova korábban azt mondta, hogy az elmúlt években nagy összegeket fektetett be a mezőgazdasági egységbe. Nevezetesen, a tavalyi év egyik legnagyobb beruházása a mezőgazdasági gépek megújítása volt, amely több mint 60 millió euróba (közel 23,9 milliárd forintba) került.

Szerdán az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy Pavao Vujnovac horvát üzletember kizárólagos irányítást szerezzen a Fortenova Group MidCo B.V., a Fortenovát teljes egészében birtokló holland holdingtársaság felett.

A Fortenova-csoport 2022-es eredményei 5,2 milliárd eurót meghaladó nettó konszolidált árbevételt, több mint 300 millió eurós korrigált EBITDA-t és 1,1 milliárd eurós nettó adósságot mutattak.

A Podravka részvényeivel 0,97 százalékkal 153 eurónál alacsonyabb szinten kereskedtek pénteken napközben a zágrábi tőzsdén – közölte a Seenews.