Rekordmagasságokban a vezető amerikai tőzsdeindexek, csökken az infláció, de egyelőre maradnak a magas kamatok. A kedvező makrogazdasági adatok és a vállalati részvényvisszavásárlási programok az elmúlt héten az egekbe repítették néhány részvény árfolyamát, ezek pedig annak ellenére felhúzták az S&P 500 részvényindex árát, hogy a legtöbb gazdasági szektor továbbra is küszködik.

Csökkent az infláció, de maradnak a magas kamatok

Az elmúlt hét két meghatározó eseménye a szerdai amerikai inflációs adatok érkezése, valamint a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (FED) kamatdöntő ülése volt.

A májusi fogyasztói árindex a vártnál kisebb mértékben növekedett, míg a maginfláció éves szinten 3,4 százalékot ért el, ami az elmúlt három év legalacsonyabb adata. Az enyhe inflációs adatok után sok gazdasági szereplő reménykedett benne, hogy a Jerome Powell vezette FED belengeti a kamatvágások kezdetét, azonban a jegybank elnöke a szerda esti sajtótájékoztatóján szigorúbb hangvételt ütött meg.

Powellék ugyan örömmel vették tudomásul az infláció csökkenését, azonban a várakozásoknak megfelelően a korábbi 5,25 - 5,5 százalékos szinten tartották az irányadó kamatokat, és egyelőre nem is számíthatunk ezek csökkenésére. A FED elnöksége az idei évre mindössze egy 25 bázispont értékű kamatcsökkentést jósol, ami várhatóan valamikor az év vége felé jöhet.

Elkezdődtek a bejelentett részvényvisszavásárlások

A vállalati negyedéves gyorsjelentési szezon végével megkezdődtek a cégek részvényvisszavásárlási programjai. Az Apple, a Microsoft és az Nvidia szinte egymásra rálicitálva igyekezett minél többet visszavásárolni a papírjaikból a piacról, ez pedig az egekbe lőtte a három legértékesebb vállalat árfolyamát. 

Az Nvidia 9,5, az Apple 7,7, a Microsoft pedig 4,2 százalékot javított a héten. Ez a három húzónév pedig annyira megtolta a vezető részvényindexeket, hogy azok annak ellenére értek el történelmi csúcsot, hogy a kosarukban található legtöbb egyedi részvény mínuszokat hozott össze.

A szektorokat figyelembe véve a techcégek teljesítettek legjobban (+6 százalék), az energia és pénzügyi vállalatok azonban több, mint 2 százalékot estek.

A legnagyobb mértékű emelkedést a nagyvállalatok közül a negyedéves gyorsjelentését a héten közzétevő félvezetőipari Broadcom érte el (+23 százalék), míg a legnagyobb mínuszt a Paramount Global médiacég hozta (-15 százalék).

Mire számíthatunk a héten?

Bár a tőzsde szerdán a rabszolgaság eltörlésének emléknapja alkalmából Amerikában zárva tart, a hét második felében óriási árfolyam mozgásokra lehet számítani. Június harmadik péntekére esik ugyanis az úgynevezett Triple Witching (tükörfordításban Hármas Boszorkányság), amikor három tőzsdén kereskedett derivatívum (részvényindex futures, részvényindex opciók és egyedi részvényopciók) határideje egyszerre jár le.

Amikor ezeknek a szerződéseknek a lejárta egy napra esik, a pozíciók módosítása vagy lezárása miatt az megnövekedett kereskedési volumennel és nagy volatilitással szokott járni. A piaci résztvevők azért aggatták a boszorkányság nevet a jelenségre, mert általában előre megjósolhatatlan, kaotikus árfolyam ingadozásokat okoz.

Ami a makrogazdasági adatokat illeti, a héten betekintést nyerhetünk majd a kiskereskedelmi forgalom, valamint az ipari termelés számaiba is.

A negyedéves nagyvállalati gyorsjelentési szezon is lecsengőben van, hétfőn a Lennar lakásépítő cég, csütörtökön az IT szolgáltatásokra és tanácsadásra szakosodott Accenture, valamint a kiskereskedelmi vállalat Kroger adatai mozgathatják meg a piacot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!