Az Orbán-kormány másfél éve alatt a 2010 elején még felminősítésre esélyes magyar adósbesorolást a bóvli kategóriába züllesztette - írja Gyurcsány Ferenc volt kormányfő blogbejegyzésében. Szerinte ezzel elérkezett a vég kezdete a kormány számára. Orbán háborúja elbukott, éles gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, aminek drámai társadalmi, politikai következményei lehetnek - folytatja a Demokratikus Koalíció elnöke. Orbán mintha húzódozna a fel- és beismeréstől, de egy idő után nem lesz választása.

Ezt a leckét kellett volna megtanulni

Amikor 2008 októberében veszélyesen megingott a forint és zuhanni kezdett az OTP részvényárfolyama, egyetlen éjszaka döntött az akkori kormány arról, kezdeményezi a már benyújtott költségvetés átírását, és segítséget kér az IMF-től, illetve az EU-tól. A sorrend nagyon fontos - hangsúlyozza Gyurcsány. Először döntöttünk a kiigazításról, és csak utána kértünk segítséget.

Mire megérkezett az IMF és az EU delegációja addigra készen volt egy 2009-re 600 milliárd, a 2009-2011 közötti évekre összesen 1800 milliárd forintos kiigazító csomag. Ez  - hogy ne tegyék lehetetlenné a későbbi növekedést - nem adóemeléseket, hanem költségcsökkentést tartalmazott: a közszféra bérbefagyasztását vagy a 13. havi nyugdíj 80 ezer forintban történő maximálását.

A sok is kevés volt

Mindenkinek úgy tűnt, hogy a csomag elegendő és hatékony lesz, de 2009 elejére kiderült, hogy ez nem így van. Ezért újabb csomagról döntöttek. 2009 februárjában a következő három évre újabb 1350 milliárd forintos kiigazítást kezdeményezett a kormány, olyan elemekkel, mint a nyugdíjindexálás szabályainak megváltoztatása, vagy a gázártámogatás csökkentése.

A végén még ez sem volt elég, ezért egy harmadik, nagyjából 1000 milliárdos csomagot is kellett készíteni, amelyet már a Bajnai kormány vezényelte le, benne a 13. havi nyugdíj eltörlésével.

Nem kellene több pofont kapni

Azokban a hónapokban azért volt könnyű együttműködni a nemzetközi partnerekkel, mert mindig mi voltunk a kezdeményezők, az IMF és az EU tudomásul vette a döntéseinket. Mi nem tőlük, hanem önmagunktól vártuk a megoldást. Így épült fel másfél év alatt a magyar gazdaságpolitika hitelessége.

Orbánékon nem látszik a felismerés. Sőt, azt mondják, hogy sikeresek vagyunk, a régi politikát kell folytatni, ők nem változtatnak semmin. Vakok és süketek, esetleg csak dacosak. De nyugodtan mondhatom, én, aki sokat tárgyaltam az EU-val és az IMF-fel, ez így nem fog menni. Nem kellene több pofont kapni, hogy belássák: vége - írja Gyurcsány Ferenc.
.