A 2024-es önkormányzati választást 2024. június 9-én tartják. A képviselőket és polgármestereket az alaptörvény értelmében kivételesen négy és fél évre, 2024 őszétől 2029 tavaszáig választják meg.

A jövő évi önkormányzati választás abból a szempontból is rendhagyó lesz, hogy Szabó Tímea párbeszédes frakcióvezető, országgyűlési képviselő kezdeményezésére törvénymódosítás történt: az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében 2024-től az Európa Parlamenti választással egy időben kell megtartani az önkormányzati választásokat Magyarországon.

Éppen ezért június 9-én egyszerre választhatjuk majd meg hazánk uniós és önkormányzati képviselőit is.

A határidő közeledtével alakulnak az ellenzéki egyezkedések, tárgyalások, hogy részükről kik legyenek a jövő júniusi esedékes önkormányzati választás jelöltjei.

Az már borítékolható, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a kampány során élvezni fogja szinte a teljes ellenzék támogatását, beleértve a Momentumot, az MSZP-t a Gyurcsány Ferenc vezette DK-t is. A Jobbik, a Mi Hazánk és az LMP azonban saját jelöltet indít a jelenlegi állás szerint.

Őket támogatja Gyurcsány Ferenc: íme a közös ‘24-es polgármester-jelöltek

Napvilágot látott az MSZP-DK megállapodás névsora a közös 2024-es polgármester-jelöltekről az őszi önkormányzati választásokra. Már böngészhető a budapesti és az országos lista. Bővebben --->

Ugyanakkor az LMP és maga Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár, egykori BKK vezér is lebegteti már egy ideje, hogy ő lenne a parlamenti ellenzéki párt főpolgármester-jelöltje. Legutóbb, csütörtök este Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ugyan nem mondta ki, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon mindenképpen Vitézy Dávidot indítanák Budapesten.

Azt a héten maga Vitézy Dávid is elismerte, hogy a párt tárgyal vele a főpolgármester-jelöltségről.

A párt nevében Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, hogy intenzív beszélgetések zajlanak az LMP és Vitézy Dávid között a várospolitikáról, a közös elképzelésekről. Azzal kapcsolatban, hogy kit fognak támogatni, csak jövő év elején hozzák meg a döntésüket. Vagyis az év elején várható a biztos bejelentés arról, hogy a 38 éves Vitézy Dávid valóban megméretteti-e magát júniusban a nála tíz évvel idősebb Karácsony Gergellyel szemben. 

Vitézy elmondta, miért hezitál, hogy elinduljon-e Karácsony ellen

A volt közlekedési államtitkár szerint nagyon megtisztelő, hogy az Ungár Péter felkérte erre a posztra, de az LMP-t is meg akarja hallgatni. Bővebben --->