Évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz vész kárba a magyar gázinfrastruktúrák szivárgásai miatt - írta közleményében a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSz) azzal, hogy ez a mennyiség az ország téli gázfogyasztásban egyheti mennyiséget jelent. Ezért a jelenség nem csupán pazarló, de a földgáz 80-95 százalékos metántartalma miatt rendkívül szennyező is, és fokozottan hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is.

Tavaly nyáron a Napi.hu megírta, hogy a CAFT szakembere felmérte a magyarországi metánszivárgás egy részét, és műszeres vizsgálatokkal bizonyította, hogy tízből nyolc gáztárolási helyen méretlenül szivárog a metán a levegőbe. (A földgáz 80-95 százalékban abból a metánból áll, amely hosszú távon nyolcvanszor károsabb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, és jelentős szerepe van az éghajlatváltozás súlyosbodásában.)

A nyolc helyszín, ahol metánszivárgást rögzítettek a kamerák, többségében Mol infrastruktúrákon találhatók, ami az olaj és gázipari cég méretét és magyarországi-iparági nagyságát tekintve nem is meglepő. De James Turitto máshol is talált hasonló eseteket - írtuk akkor. Azzal együtt, hogy a leginkább érintett Mol azzal reagált, hogy a látott és naplózott szivárgások a normál működés részei.

Ezek szerint mégsem teljesen így van, mivel az MTSz sürgeti, hogy Magyarország is csatlakozzon a Globális Metánvállalás (Global Methane Pledge, GMP) kezdeményezéshez. A 120 csatlakozott országgal rendelkező GMP célja, hogy 2030-ra az országok vállalják metánkibocsátásuk 30 százalékkal való csökkentését (a 2020-as szinthez képest). 


Évente 100-180 millió köbméter földgáz szivároghat el itthon a rendszerekből - közölték a természetvédők.