Az Európai Unió megállapodást kötött a fosszilis tüzelőanyagokból származó metánkibocsátás visszaszorítását célzó törvényről, és ezzel utat nyitott a blokk külföldi energiaszállítóira, például az Egyesült Államokra vonatkozó szabályok bevezetése előtt – számolt be róla a Politico.

Az európai parlamenti képviselők és az uniós kormányok a Tanácsban szerdán kora reggel jutottak megállapodásra az unió első metánrendeletéről, mintegy két évvel azután, hogy Brüsszel és Washington a COP26 konferencián Glasgow-ban elindította a globális metán-kötelezettségvállalást. 

A metán két évtized alatt több mint 80-szor nagyobb felmelegedési potenciállal rendelkezik, mint a szén-dioxid, és a globális hőmérséklet-emelkedés mintegy 30 százalékáért felelős.

A jogszabály arra kötelezi majd a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra üzemeltetőit, hogy mérjék és jelentsék a metánkibocsátást, és rendszeresen ellenőrizzék telephelyeiket az erős üvegházhatású gáz szivárgása miatt. Emellett 2027-ig betiltják a fáklyázás és a légtelenítés legtöbb esetét.

A jogszabály foglalkozik az importtal is, amely az EU olaj- és gázfogyasztásának mintegy 80 százalékát teszi ki: a jogszabály előírja, hogy az unió területére olajat és gázt importáló vállalatoknak 2027-től igazolniuk kell, hogy ellátási láncukban az uniós előírásokkal egyenértékű kibocsátás-ellenőrzési szabványok érvényesülnek.

Tanács és a Parlament felkérte a Bizottságot, hogy az EU-ba importált fosszilis tüzelőanyagok metánintenzitási határértékeit állapítsa meg, azzal a céllal, hogy 2030-tól szankciókat szabjon ki azokra a vállalatokra, amelyek nem tartják be az új határértékeket – mondta Jutta Paulus, az Európai Parlament vezető képviselője. A törvényt még jóvá kell hagynia a Parlamentnek és az uniós tagállamoknak, ami általában csak formalitás.