Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15,6, az előző hónaphoz képest 11 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzése.

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11 százalékkal magasabb volt a márciusinál.

Márciusban még az építőipar termelés volumene 2024 márciusában 6,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól a nyers adatok szerint, erről itt írtunk bővebben.

2024 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 10,8 százalékkal, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,7 százalékkal, az egyéb építmények építésében 4,7 százalékkal nagyobb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 14,3 százalékkal bővült.
  • A megkötött új  szerződések volumene 23 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 30,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 0,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 1,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményekre vonatkozóké 2 százalékkal csökkent.

2024 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az  építőipari termelés volumene 5,7 százalékkal nőtt – írta a KSH.

A termelés csökkenésére készül az ÉVOSZ

A rendelésállományt és a cégek várakozásait figyelembe véve az építőipar továbbra is a termelés csökkenésére készül - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az MTI-vel, még szerdán.

A szervezet szerint minden alágazatban a fizetőképes kereslet csökkenése tapasztalható. Ebben az évben kevesebb állami és önkormányzati megrendelésre lehet számítani. Az önkormányzati választások lelassítják a projektek előkészítését és a döntési folyamatokat, a lakosság pedig kivár a beruházásaival. Az év elejétől kínálati piac jellemzi az építésgazdasági lánc egészét - összegezték.
Jelenleg mintegy 20 ezer újépítésű lakóingatlan van kivitelezés alatt, ebből idén körülbelül 15 ezer készülhet el a szerződésekből kiindulva. Emellett mintegy 180 ezer lakás felújítása várható az év egészében, ami jelentős csökkenés - jelezte az ÉVOSZ.
A lakásfelújítást a szakszövetség által is szorgalmazott Otthonfelújítási program elindítása erősítheti fel. Ennek július elején történő elindulása még esélyt ad arra, hogy számos energiamegtakarítást célzó munkával a fűtési szezonig el lehessen készülni – írták.A közlemény szerint továbbra is alacsonyabb az építőipar rendelésállománya, mint egy évvel ezelőtt, a rendelésállomány egy része ráadásul nem ebben az évben, hanem később valósul meg.
Az ágazatban tartósan foglalkoztatottak létszáma 2024-ben tovább csökken, a hat hónapnál tovább foglalkoztatottak számában az ÉVOSZ 10-15 ezer körüli létszámcsökkenésre számít.
Az építőanyagok árai az év első felében összességében stagnáltak, a második félévtől enyhe árnövekedést prognosztizál a szakszövetség.
Az építőipari munkaerőpiacot 2024-ben is sújtja a munkaerő elvándorlása, elöregedése és a generációváltás nehézségei, az iskolarendszerből kikerülő szakemberek alacsony száma. Idén várhatóan a szakmából nyugdíjba vonuló szakmunkások száma mintegy 20 ezerrel meghaladja az építőipari munkaerőpiacra belépők számát. A munkaerőpiacot továbbra is jellemezni fogja a keletről nyugati irányba történő munkaerőáramlás. Idén az erősebb piaci versenybe unión kívüli székhelyű vállalkozások is bekapcsolódtak a hazai építési piacon. A verseny tisztasága a jelenleginél nagyobb piaci ellenőrzést igényel - emelte ki az ÉVOSZ. A legnagyobb kihívás a teljes építésgazdasági lánc szereplői számára a hatékonyság javítása – hívta fel a figyelmet a közleményben Koji László, az ÉVOSZ elnöke. Ennek első eleme a működésben és a projektek megvalósításában is a költségcsökkentés, a képzés, a munkaerő kiváltásának módozatai - jelezte.A fenntarthatóság, a zöld építés, a digitalizáció és a technológiai korszerűsítés a keresletkorlátos piaci körülmények között nagy kihívás elé állítja az ágazatban vállalkozókat - fogalmazott a szakszövetség elnöke.