Szerda reggel, az oktatás világnapján 7 óra és 9 óra között élőlánccal tiltakoztak Budapesten és az ország több városában, településén az oktatásért a pedagógusokért, tanárok diákok és szülők is egyaránt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett pedagógussztrájkhoz 13 ezer pedagógus és több mint 200 iskola csatlakozott, mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője.

Ez nem sztrájkjog!

Ma a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 45 tanár sztrájkolt - mondta Nagy László az iskola tanára egy délben szervezett sajtótájékoztatón. Kiemelte: neki ma hat órája lett volna, ebből négyet meg kellett tartania, ez nem sztrájk, ezért is követelik a sztrájkjog helyreállítását - tette hozzá.
Kép: Facebook/Tanítanék Mozgalom

A Tanítanék Mozgalom szerint 83 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik és több ezren sztrájkolnak az oktatásért.

Az oktatás fontosságáért, a pedagógusok megbecsüléséért, tanárok diákok és szülők is egyaránt kiálltak. Megbecsülni sem lehet, hogy hányan álltak láncba a pesti és a budai oldalon egyaránt, az autósok tömege szolidaritásból dudaszóval köszöntötte a reggeli órákban a tüntetőket. Ez hallatszik a PDSZ Facebook videójában is.


 

A PDSZ szerinte meg fogja közelíteni a részvétel a tavaszi országos sztrájkot, amin körülbelül 28 ezer pedagógus sztrájkolt. A probléma ismét az, hogy a tankerületek fenyegetésekkel próbálják ellehetetleníteni a törvényes munkabeszüntetést.

Október 14-én is lesz pedagógussztrájk, ha valamelyik tanár szeretne ehhez a munkabeszüntetéshez is csatlakozni a PDSZ szerint ezt péntekig teheti meg, a saját iskolája intézményvezetőjénél kell jeleznie.

Tanárok nélkül nincs jövő, Budapest a tanárokkal van - írta ma reggeli Facebook posztjában Karácsony Gergely főpolgármester.

 

A mai nap eseményei:

  • 7:00-9:00 élőlánc országszerte a tanárokért
  • 12:00 sajtótájékoztató a Bajza u. 49-51 előtt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) és a PDSZ közös tájékoztatója.
  • 12:00 A BKV szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezete mindenkit arra kér, hogy egy dudaszóval álljon ki a tanárok mellett,
  • 15:30 A III. kerületi Fő téren az óbudai iskolák szövetsége szerenádot ad az óbudai tankerületnek,
  • 16:00 Veszprém, Kossuth Iskolánál élőláncot szerveznek a közoktatásért,
  • 17:00 A szimpatizánsok elfoglalják a Margit hidat,
  • 19: 00 A Kossuth téren lesz szolidaritási tüntetés, a közoktatás és a pedagógusok mellett szólalnak majd fel a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom szóvivői.