A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az idén érzékelhetően megugrott a behajtóknak eladott követelések száma − tudtuk meg Thummerer Pétertől, a Magyar Követeléskezelő és Információs Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnökétől. A magánszemélyek tartozásai között − állította − a közhiedelemmel ellentétben a legnagyobb gondokat nem azok a lakáshitelek okozzák, amelyeket képtelenek törleszteni az adósok. A bankok ugyanis (már a most érvényben levő kvóták, illetve az ezt megelőző teljes moratórium előtt is) mindent megtesznek azért, hogy "házon belül" rendezzék a helyzetet. Tény persze, hogy a kapacitások szűkössége miatt egyre több banki megbízás is érkezik a behajtókhoz, de ezek szinte kivétel nélkül fedezetlen kölcsönökre vonatkoznak.

Idei adatok még nem állnak rendelkezésre (a Makisz évente csak egyszer, december végét követően összesít), de a számok már tavaly is mutatták ezt a tendenciát. Az eladott banki követelések száma az ezt megelőző évhez képest közel megkétszereződött, míg közüzemi hátralékoknál tíz, a telefonnal kapcsolatos ügyeknél pedig 42 százalékos volt a növekedés. Thummerer utóbbinál nem zárja ki, hogy a 2011-es számok is hasonlót mutassanak, a közüzemi tartozásoknál viszont legalább még 20 százalékos emelkedést tart valószínűnek. Nemrégiben több tízezres állományok kerültek át a behajtókhoz.

Egyre szélesebb az a kör, amelynél rendszeres jövedelem, vagy egyéb mozgósítható tartalék híján a követelés érvényesítésére csak a jogi út marad − nyomatékosította az elnök, aki egyben a szintén ezen a piacon dolgozó EOS KSI ügyvezetője is. Mint ő is elismerte, így nemegyszer fordul elő, hogy egy százezer forintos közüzemi vagy a telefonszámlán levő tartozás végül lakásárverezéshez vezet. Amennyiben ugyanis a behajtó cég megkeresése eredménytelenül zárul, akkor az ügy a végrehajtóhoz kerül, lefoglalható ingóság híján pedig az ingatlan kerülhet dobra.

Thummerer hangsúlyozta, hogy ilyen esetben a jogszabályok által lehetővé tett költségek felszámítása révén 50−100 ezer forinttal eleve nő az adós hátraléka. Ezért − nyomatékosította − érdemes komolyan venni a behajtók jelentkezését. Tárgyalási készség esetén ugyanis ezek a cégek is lehetővé tesznek részletfizetést, sőt még fizetési moratóriumot is el lehet náluk érni.

Megvett követelések, 2010
Mennyiség (ezer db) Érték    (mrd Ft)     
Banki96,325,8
Telekom130,76,9
Közüzemi11273,574
Forrás: Makisz