Megingathatatlan egységünk ellentétben áll azzal az oroszországi megosztottsággal, melyet a hétvégi események - a Wagner katonai magánvállalat június 24-i lázadása és annak elfojtása – megmutattak –fogalmazott.

A dél-ukrajnai herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátjának június eleji felrobbantását Michel a jelenkor egyik legnagyobb ember okozta katasztrófájának nevezte, és azt mondta:

ilyen körülmények között egyre inkább szükség van az EU Ukrajna melletti elkötelezettségének megerősítésére, beleértve a fenntartható pénzügyi és katonai segítségnyújtást is. 

Kijelentette, a tagállami vezetőknek meg kell beszélniük, hogy az unió miként fokozza az ukrán béketerv nemzetközi támogatását.

Az európai gazdasági helyzetet említve Charles Michel azt mondta, a tagállami vezetőknek számba kell venniük az uniós versenyképesség növelése, gazdasági megerősítése, valamint a biztonság és az ellenálló képesség fokozása terén elért előrehaladást, továbbá mérlegelniük kell az esetlegesen szükséges további intézkedéseket.

Az EU továbbra is belefolyik az orosz-ukrán háborúba, pumpálja a pénzt Ukrajnába

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa luxembourgi ülésén határozatot fogadott el arról, hogy 3,5 milliárd euróval megemeli az Európai Békekeret (EPF) teljes pénzügyi keretének felső határát – közölte az uniós tanács. Bővebben >>>

A migrációval kapcsolatban azt mondta, a Földközi-tengeren a közelmúltban bekövetkezett hajótörés okozta halálesetek arra emlékeztetnek, hogy az EU-nak továbbra is dolgoznia kell az európai migrációs kihíváson. Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Bizottság jelentése alapján a tagállami vezetők a csúcstalálkozón áttekintik majd a migrációs helyzetet és a legutóbbi, februári EU-csúcs zárónyilatkozatában rögzített célok végrehajtásában elért előrehaladást – írta.

 

Meglepően sokan maradnának Magyarországon a háborús menekültek közül

Az ukrajnai háború elől menekülő megkérdezettek 36 százaléka mondta azt, hogy hamarosan másik országba megy, míg 43 százalékuknak érkezéskor nem állt szándékában más országba utazni – derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) magyarországi képviseletének kutatásából. Bővebben >>>

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők Kínával kapcsolatban további útmutatást adnak az októberi EU-csúcs és a külügyminiszterek májusi vitáját követően. A megbeszélés alkalom lesz arra, hogy az EU újra megerősítse széleskörű és „egységes álláspontját" Kínával kapcsolatban - húzta alá.

Előállt az EU a nagy kínai stratégiával

Az Európai Bizottság korlátozná az érzékeny technológiák exportját az érzékeny országok felé. Közleményükben nem térnek ugyan ki kifejezetten Kínára, ám nyilvánvaló, hogy az intézkedések elsősorban Pekinget szorítanák sarokba. A tagállamok a következő uniós csúcstalálkozón tárgyalnak a javaslatról. Bővebben >>>

Charles Michel végezetül közölte, az EU-csúcs továbbá számos külpolitikai kérdéssel foglalkozik majd, köztük a déli szomszédság partnerországaival ápolt kapcsolatokkal és a nyugat-balkáni fejleményekkel.