Az egyre fogyatkozó népességű európai városok nagyvonalú készpénzes ösztönzőket kínálnak azoknak, akik nyugodt környezetre vágynak, és ezért hajlandóak akár költözni is. Sok vidéki térségnek elöregedő népességgel kell szembenéznie, mivel a fiatalok a városokba költöznek, vagy úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. Ennek leküzdésére egyes helyi önkormányzatok áttelepülési támogatással és készpénzzel ösztönzik a külföldieket a letelepedésre – írta az EuronewsSpanyolországtól Olaszországig számos olyan helyet találhatunk, ahol fizetnének azért, hogy odaköltözzünk.

Albinen, Svájc

A svájci Alpokban található Albinen kevesebb mint 250 lakosnak ad otthont, és folyamatosan csökken a népessége, ezért az elnéptelenedés komoly veszélyével néznek szembe. A település vezetői ezért döntöttek úgy, hogy fizetnek az újonnan odaköltözőknek, és az ötletet a lakók egyhangúlag támogatták. 

Hogy feltöltse a lakosságot, a kis település 50 ezer euró feletti összeget ajánl fel azoknak a családoknak, akik odaköltöznek. A Valais kantonban, egy hegyoldalon fekvő falu alig több mint egy órányi autóútra fekszik a híres síparadicsomtól, Verbier-től. A falu nagy hátránya, hogy nincs elég munkahely, de a közeli településeken, Viege és Sion városaiban több a lehetőség.

A svájci Albinen látképe
A svájci Albinen látképe

Csak 45 év alattiak pályázhatnak a lehetőségre és legalább 10 évig kötelesek Albinenben élniük. A jelentkezők 25 ezer svájci frankot (25 300 eurót) kapnak a költözésért, plusz 10 ezer svájci frankot (10 120 eurót) gyermekenként. A programban csak svájci állampolgárok vagy olyan jogosult külföldiek vehetnek részt, akik elég régóta élnek Svájcban. A kérelmezőknek legalább 200 ezer svájci frank (202 310 euró) értékű otthonban kell lakniuk, amit mindegy, hogy építtetnek vagy vásárolnak.

Ponga, Spanyolország

A spanyolországi Ponga egy 600 fős város, amely fejenként 2600 fontot (2971 eurót) fizet azoknak a külföldieknek, akik odaköltöznek. Minden ott született gyermek után további 2600 fontot adnak. Az egyetlen feltétel, hogy a lakóknak legalább 5 évig Pongában kell élniük.

A spanyolországi Ponga látképe
A spanyolországi Ponga

A vezetőség azt reméli, hogy az új lakók egy kicsit felpezsdítik a helyi ipart, miközben élvezhetik a remek spanyol klímát és a napsütést egész évben. Ponga környéke egyébként természetvédelmi terület, így sok szép túraútvonalat, madármegfigyelési pontot, és persze csodás tengerpartokat találni a közelben; mint például a Costa Verde, amitől a város csupán egy óra távolságra fekszik.

Rubia, Spanyolország

A galíciai Rubia nevű falu Spanyolország északnyugati részén, Santiago de Compostelától két és fél órányi autóútra található. A falu 1827 eurót ajánlott fel az új lakóknak. Itt egy kicsit hűvösebb a klíma, alacsonyabbak a telekárak és zöld területekkel van borítva. A program a családokat célozza meg, annak reményében, hogy a helyi óvodákban és iskolákban növekszik majd a létszám, ugyanis a falu lakossága csupán 1400 főből áll. 

Calabria, Olaszország

Calabriában, Olaszország délnyugati régiójában akár 28 ezer eurót is kaphat az ember, ha egy olyan faluba költözik, amelynek legfeljebb 2000 lakosa van. A pénzbeli támogatást havonta utalnák a jogosultaknak 2-3 éven keresztül. A kezdeményezés célja az elnéptelenedés elleni küzdelem. A calabriai városok több mint hetvenöt százalékában – nagyjából 320-ban – jelenleg kevesebb mint ötezer lakos él, ezért sokan attól tartanak, hogy néhány közösség pár éven belül teljesen kihalhat, ha nem történik semmilyen megújítás. 

Gerace község még nem jöhet szóba, itt pár éve még 2600-an éltek
Gerace község még nem jöhet szóba, itt pár éve még 2600-an éltek

A pályázóknak 40 évesnek vagy annál fiatalabbnak kell lenniük, és a pályázatuk elfogadását követő 90 napon belül a régióba kell költözniük. Emellett olyan területen kell dolgozniuk, amire szükség van a régióban. Ez alól felmentést kap, aki új céget, vállalkozást tervez indítani Calabriában.