Hszi Csin-ping "régi barátnak" nevezte Bill Gates-t, és azt mondta: reméli, hogy közösen végezhetnek olyan tevékenységeket, amelyek mind Kína, mind az Egyesült Államok számára előnyösek.

A pekingi Diaoyutai állami vendégházban tartott találkozón Hszi elmondta a Microsoft társalapítójának és filantrópjának, hogy nagyon örül neki, hogy három év után újra láthatja őt, miután a világ ötödik leggazdagabb embere 2019 óta először járt újra Pekingben.

Diplomáciai erőfeszítések

A találkozón Hszi megkérte Gates-et, hogy segítse előmozdítani az USA-Kína kapcsolatokat.

Mindig úgy gondolom, hogy az USA-Kína kapcsolat alapja az emberekben van. Reményemet az amerikai népbe helyezem

– idézték a kínai vezetőt.

Bill Gates látogatása bizonytalan időszakra esik az amerikai-kínai kapcsolatok szempontjából. Nagy a feszültség a mesterséges intelligencia és a fejlett félvezetők jövőjével, a kínai tisztviselők nemzetközi vállalatok elleni razziáival kapcsolatban, és fokozódik a félelem, hogy Kína megtámadhatja Tajvant.

50 millió dolláros adomány

Gates találkozójára a világ második legnagyobb gazdaságának vezetőjével egy nappal azután került sor, hogy családi alapítványa 50 millió dollárt ígért kínai kutatásra a „világ legszegényebbjeit aránytalanul sújtó fertőző betegségek, például tuberkulózis és malária” gyógyszerkutatására és kezelésére. A Microsoftnak évtizedek óta rendkívül befolyásos kutatólaboratóriuma van Kínában.

Gates kínai útja illeszkedik a globális üzleti vezetők legutóbbi látogatásaihoz. A múlt hónapban a Tesla (TSLA), a JPMorgan (JPM) és a Starbucks (SBUX) vezérigazgatói látogattak el Kínába, ahol kormányminiszterekkel és állami tisztviselőkkel találkoztak. Ez többek között az Apple (AAPL), a Samsung (SSNLF), az Aramco, és a Volkswagen (VLKAF) vezetőinek hasonló utazásait követte az elmúlt hónapokban.

(Via Reuters)