Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják. Petr Pavel eskütétele után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.

A 62 éves új cseh államfő hivatásos katona volt egész életében, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba. Petr Pavel Plzenhez közel eső Planában született. Gimnáziumi tanulmányait az opavai katonai középiskolában végezte, majd a vyskovi katonai egyetemen tanult tovább. Ott 1983-ban végzett, és látványosan megindult a ranglétrán. 1985-ben egy légideszantos század parancsnoka volt, 1991-ben került a katonai hírszerzéshez. Az egykori Jugoszlávia területén működő ENSZ-békefenntartó erőknél szolgált.

1993-ban a horvátországi Karinban részt vett a szerbek gyűrűjébe került ötven francia kéksisakos kimenekítésében. A cseppet sem veszélytelen művelet végrehajtásáért kiérdemelte a francia Becsületrendet, Václav Haveltől pedig Bátorságért Érdemrend kitüntetést vehetett át. Ezt követően hazája brüsszeli nagykövetségén helyettes katonai attaséként dolgozott, 1996-ban a katonai felderítés igazgatójának szárnysegédje lett. Megfordult a NATO egyik legfontosabb európai parancsnokságán (Brunssum), majd Katarban és a floridai Tampában is.

Visszafogott beiktatási ceremónia

Az eskütételi ceremónia további részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer lakost, majd virágokat helyezett el Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének a Hradzsin előtt álló szobránál. Kora este ellátogat a várban lévő Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt és jelképesen fejet hajt Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt.

Petr Pavel az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság negyedik államfője, a megbízatása öt évre szól.

Petr Pavel beiktatási ceremóniája szerényebb volt, mint elődjeié volt. Az új elnök kérésére mellőzték a katonai díszszemlét, és a beiktatás utáni nagy fogadást is. A mintegy 3000 vendég ezúttal egy pohár borra kapott meghívást a Hradzsin Spanyol-termébe.

A független és párton kívüli Pavel a januári közvetlen elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 58,32 százalékát szerezte meg, ami 3 359 151 voksot jelent. Ellenfele, Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke 2 400 046 szavazatot kapott, a voksok 41,6 százalékát.