Hétfőn Moszkvába látogatott Cshö Szonhi észak-koreai külügyminiszter: hétfőtől-szerdáig, többek között Szergej Lavrovval, az orosz külügy vezetőjével is tárgyalni fog. A találkozó előtt Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő elmondta, hogy a találkozó célja a két ország közötti kapcsolatok elmélyítése– írja a Reuters. 

2023 szeptemberében a vosztocsniji űrközpontban fogadta Putyin elnök Kim Dzsongunt. Az őszi találkozón Moszkva vállalta, hogy segít űrműholdakat építeni Phenjannak. 

A szeptemberi megállapodás után az északi-koreai sereg sikeresen fellőtt egy kémműholdat, amit a dél-koreai hírszerzés értesülései szerint Oroszország segítsége nélkül nem tudtak volna megtenni. 

Észak-Korea befotózott az amerikai hadsereg szoknyája alá

Műhold felvételeket készítettek egy amerikai repülőgép-hordozóról és a hawaii amerikai katonai bázisokról.Ha kíváncsi a részletekre.

A szöuli kormány aggodalmát fejezte ki, hogy a sikeresen pályára állított műholdat Phenjan katonai célokra fogja használni. Az ukrajnai háború óta nemzetközi elszigeteltségbe kerülő Oroszország fokozta a phenjani kormánnyal való katonai és gazdasági együttműködést. 

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki a két ország közeledése miatt, a Fehér ház egyik vezető tisztviselője nemrég arról beszélt, hogy bizonyítékaik vannak: az orosz hadsereg észak-koreai rakétákat is használt Ukrajnában.

Az év elején ismét feszültté vált a két Korea közti viszony: mindkét sereg tüzérségi gyakorlatot tartott az államaikat elválasztó tűzszüneti vonal tengeri szakaszán. Szöul szerint a kommunista szomszédjuk az áprilisi választások előtt tovább kívánja fokozni az országaik közötti feszültséget.