Kim Dzsongun oroszországi látogatásán meghívta Vlagyimir Putyint, hogy látogasson el Észak-Koreába, ami felerősítette az Egyesült Államok aggodalmát, hogy egy újjáéledő Moszkva-Phenjan tengely megerősítheti Oroszország hadseregét Ukrajnában, ugyanakkor érzékeny rakétatechnológiát biztosíthat Kim számára.

Putyin elfogadta a meghívást a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint, bár a Kremlből nem érkezett azonnali megerősítés. Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta az orosz elnök ritkán utazik külföldre.

A fogadás végén Kim Dzsongun udvariasan meghívta Putyint, hogy egy alkalmas időpontban látogasson el a KNDK-ba. Putyin örömmel fogadta a meghívást, és folytatni kívánja az orosz-koreai kapcsolatok történelmi hagyományait.

– közölte a KCNA. 

A Reuters beszámolója alapján az Egyesült Államok és a szövetségesek számára aggodalomra ad okot Kim és Putyin között kibontakozó barátság: Washington azzal vádolja Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak, de nem világos, hogy történt-e bármilyen szállítás.

Mind Oroszország, mind Észak-Korea tagadta ezeket az állításokat, de ígéretet tettek a védelmi együttműködés elmélyítésére, és egy júliusi észak-koreai látogatás során Szergej Sojgu védelmi miniszternek Kim tiltott ballisztikus rakétákat mutatott.

Kim csütörtökön katonai és polgári repülőgépgyárakat látogat meg az oroszországi Amúr-menti Komszomolszk városában, és Vlagyivosztokban megnézi Oroszország csendes-óceáni flottáját – közölte Putyin.

Kéz a kézben?

Észak-Koreát 1948 szeptemberében alapították a Szovjetunió támogatásával, és Moszkva évtizedeken át támogatta az országot a hidegháború idején, bár a támogatás a Szovjetunió 1991-es összeomlása után csökkent. Az elmúlt években Kínát tekintették a Kimre legnagyobb befolyással bíró hatalomnak, de Phenjan vezetői gyakran próbáltak egyensúlyt teremteni a Moszkvával és Pekinggel fenntartott kapcsolatokban. Miután 1999-ben átvette a hatalmat Borisz Jelcintől, Putyin 2000 júliusában Phenjanba látogatott, ahol találkozott Kim Dzsongil-lel, Kim Dzsongun apjával.

A szerdai csúcstalálkozón nem volt világos, hogy Putyin meddig hajlandó elmenni az észak-koreaiak technológiai kívánságlistájának teljesítésében.

Az ukrajnai őrlő tüzérségi harcok közepette Oroszország felpörgette lövedékgyártását, de egy észak-koreai utánpótlási vonal hasznos lehet. Észak-Korea vélhetően nagy készlettel rendelkezik a szovjet korabeli fegyverekkel kompatibilis tüzérségi lövedékekből és rakétákból, valamint ilyen lőszerek előállításához szükséges gyártókapacitással is rendelkezik.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország egyszerűen feloldhatja-e az Észak-Koreával szembeni szankciókat, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország továbbra is az ENSZ Biztonsági Tanácsának felelős tagja.

Peszkov azonban hozzátette, hogy Moszkva saját érdekeinek megfelelően fejleszti majd kapcsolatait Észak-Koreával. Az orosz állami televízió szerint a Nyugat dorgálása a csúcstalálkozó miatt tipikus „képmutatás”, és rámutatott az ázsiai szövetségeseinek nyújtott amerikai katonai szállítmányokra.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a Biden-kormányzat "nem fog habozni" további szankciókat bevezetni Oroszország és Észak-Korea ellen, ha újabb fegyverüzleteket kötnek.

Közben az észak-koreai kapcsolatokért felelős dél-koreai egyesítési miniszter "mély aggodalmát" fejezte ki a Phenjan és Moszkva közötti katonai együttműködés és esetleges fegyverüzletek miatt, mondván, hogy a két ország nyilvánvalóan továbbra is „valamilyen” katonai üzletet folytat.

Kiderült a menü: Putyin kamcsatkai rákgombóccal és marha entrecote-tal kényeztette Kim Dzsongunt

A diktátor-találkozón Putyin tósztot mondott „a népek közötti barátság és jó kapcsolatok megerősítésére”. Kim szerint Oroszország győzni fog a gonosz erőivel szemben. Putyinék pazar étlapot villantottak az élelmiszersegélyért is kuncsorgó észak-koreai vezetőnek. Bővebben --->