2014-ben, egy évvel a politikába való belépése és két évvel a Fehér Ház hivatalának a megnyerése előtt Donald Trump akár 2,2 milliárd dollárral gyarapította nettó vagyonát – állítják New York állam főügyészének ügyvédei a nemrég nyilvánosságra hozott bírósági beadványokban. Letitia James főügyész gyorsított eljárást kér a Trump-szervezet ellen a pénzügyi ügyei miatt indított több millió dolláros polgári perében – írja a The Guardian.

A dokumentumokban ez áll: Donald Trump nettó vagyona 2011 és 2021 között bármelyik évben legfeljebb 2,6 milliárd dollár lehetne, nem pedig a megadott, akár 6,1 milliárd dolláros nettó vagyon, és valószínűleg jóval kevesebb, ha ingatlanjait valóban teljes körű szakmai értékbecsléssel értékelnék.

A szóban forgó 10 éves időszakra vonatkozó pénzügyi kimutatások korrekciói minden évben 17 százalékkal és 39 százalékkal, azaz évtől függően 812 millió dollár és 2,2 milliárd dollár közötti összeggel csökkentenék Trump megadott nettó vagyonát.

A főügyész 250 millió dollárt követel, valamint azt, hogy Trumpot és fiait tiltsák el a New York-i vállalkozások vezetésétől.

A tárgyalást októberre tűzték ki. James ügyvédei azzal érveltek, hogy nincs szükség tárgyalásra „annak megállapításához, hogy az alperesek lényegesen felnagyított vagyonértékeket mutattak be, majd ezeket ismételten felhasználták üzleti tranzakciókban a bankok és biztosítók megtévesztésére”.

Donald Trump mindent tagad

A volt elnök tagad minden vétket, politikai üldöztetésre hivatkozik az üzleti ügyeivel kapcsolatos polgári perekben és egy nemi erőszak vádja miatt indított rágalmazási perben, valamint több mint 91 büntetőjogi vádpontban, amelyek a választások felforgatásával, titkos dokumentumok visszatartásával és hallgatási pénzek kifizetésével kapcsolatosak.

A volt elnök nem kommentálta a New York-i becslést arról, hogy mennyire duzzasztotta fel a vagyonát, de rendszeresen vádolta Letitia Jamest azzal, hogy a keresete politikai indíttatású.

Trump pénzügyei – az adóügyei és a személyes vagyonáról szóló állítások – 2016-ban váltak országos jelentőségűvé, amikor legyőzte Hillary Clintont a Fehér Házba jutásért. Maggie Haberman, a New York Times munkatársa arról számolt be, hogy Trump szó szerint menet közben, egy kampánygépen találta ki a kifogásait, hogy miért nem teszi közzé adóbevallásait. 

Macerás jogi helyzete ellenére Trump biztosan uralja a közvélemény-kutatásokat.

Tavaly év végén a kongresszus demokrata képviselői nyilvánosságra hozták Trump hat évnyi adóbevallását, és a 2015-től 2020-ig terjedő időszakot lefedve rengeteg kínos információval szolgáltak.