Brazíliában alig több mint három hónap alatt, idén eddig 1116 dengue-láz okozta haláleset regisztráltak, ami új rekordnak számít. A dél-amerikai ország területének csaknem felén hirdettek a járvány miatt vészhelyzetet. A brazil egészségügyi minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint emiatt további 1807 halálesetet vizsgálnak – adott hírt róla a Diario de Notícias.

2024. március 19., Brazília, Sao Paulo: A brazil metropolisz északi részén egy városi munkás fertőtlenít egy környéket a dengue-vírust terjesztő egyiptomi tigrisszúnyog (Aedes aegypti) elleni küzdelemben.
2024. március 19., Brazília, Sao Paulo: A brazil metropolisz északi részén egy városi munkás fertőtlenít egy környéket a dengue-vírust terjesztő egyiptomi tigrisszúnyog (Aedes aegypti) elleni fellépés miatt.

Tavaly január és március között 388-an, az év során pedig 1094-en, míg 2022-ben 1053-an haltak meg dengue-lázban Brazíliában, ami akkoriban is történelmi csúcsnak számított. 

A brazil egészségügyi minisztérium februárban elismerte, hogy az országban az idei év rekord, 4,2 milliós dengue-lázas megbetegedéssel zárulhat.

A 216 milliós országban eddig tizenegy állam hirdetett szükségállapotot a dengue-láz miatt, köztük Brazília legnépesebb államai (São Paulo, Minas Gerais és Rio de Janeiro).

A jelenlegi járvány az El Niño meteorológiai jelenség következményeinek tulajdonítható, amely országszerte megemelte a hőmérsékletet és a csapadék mennyiségét, amelyek hozzájárulnak az Aedes aegypti szúnyog elszaporodásához.

Brazília volt az első ország a világon, amely a közegészségügyi rendszeren keresztül felajánlotta a dengue-láz elleni oltást, bár a rendelkezésre álló adagok alacsony száma miatt ez csak gyermekek és serdülők számára alkalmazható – idézte fel a Diario de Notícias.

Pusztító járvány terjed Olaszországban, kitört a pánik

Az olasz egészségügyi minisztérium kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken a dengue-láz miatt. A megbetegedések ugrásszerű növekedése miatt Brazília több államában is egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek.