Belgrádban már a teljes megvalósulás küszöbén áll a Magyarországon maxi-Dubajnak hívott beruházás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere még márciusban írták alá a maxi-Dubajról szóló szerződést. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes március végén pedig már be is nyújtotta a kapcsolódó törvénytervezetet az Országgyűlésnek.

A szerződés értelmében a maxi-Dubaj építtetője Mohamed Alabbar dubaji üzletember Eagle Hills Properties elnevezésű vállalata, amely Belgrádban már majdnem befejezte a Belgrade Waterfront projektet.

A projektről Bojan Kovacsevics építész, nyugdíjazott egyetemi tanár az Indexnek úgy fogalmazott, hogy a beruházás katasztrófa Belgrád városszerkezetére nézve, mert jelentősen megnövelte az üresen álló lakóhelyek számát, miközben már így is 10 ezer lakás áll gazdátlanul a szerb fővárosban.

Nenad Militarevics, a korábbi közismert szerb rádiós-műsorvezető szerint a lakások nagyon túl vannak árazva, egy átlagos jövedelemmel rendelkező szerb számára teljesen megfizethetetlenek. A külföldi vásárlók mellett így azok vesznek itt lakásokat, akiknek a vállalatai szorosan kötődnek az államhoz és részt vesznek az állami beruházások kivitelezésében.

A beruházás kapcsán botrányos jelenetek játszódtak le a 2016-os szerb választások éjszakáján, amikor fekete maszkos férfiak jelentek meg baseballütőkkel és munkagépekkel a Savamalának nevezett területen, hogy a lakókat elzavarják és lebontsák a régi épületeket. A helyszínen levő biztonsági őrt megkötözték, sokkos állapotban került kórházba, majd néhány napon belül meghalt. 

A projekt a botrányok ellenére azonban nem áll le, Sasa Vojnovics művészettörténész az Indexnek megerősítette, hogy beterjesztették a Belgrade Waterfront területénék kiterjesztését célzó tervet, a Száva túlpartján található zöldterületen is hasonló létesítményeket fognak építeni.

Törvénybe foglalják Rákos-Dubajt

Jogszabályt fogad el az Országgyűlésben az utóbbi évek legnagyobb szabású ingatlanfejlesztéséről szóló kormányközi megállapodásról.