Ezután a középiskolás önkéntesek is csak  erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban egy fideszes törvényjavaslat szerint – írja a Népszava.

„Ágyúval verébre” – mondta a lapnak Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt. 

Ez azt jelenti, hogy az önkéntesen segítő középiskolás diákoknak, főiskolai, egyetemi hallgatóknak is ki kell kérniük a bizonyítványt. Ezzel azt kell bizonyítania a jelentkezőnek, hogy nem ölt embert, nem követett el szexuális erőszakot, nem segített elő prostitúciót, illetve gyermekprostitúciót, magyarul nem köztörvényes bűnöző. A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, mert ott alapból is van ilyen kötelezettség. A szociális táboroztatásáról nem szól a jogszabály, pedig ez érintheti a család- és gyermekjóléti szolgálatok táborait, illetve számos felzárkózási program hasonló programjait.  A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd. 

Meleg Sándor úgy vélte: bedőlhet a táboroztatás, de legalábbis nehezebb lesz így majd önkénteseket toborozni.

Tóth Béla, a 4000-5000 táborszervezővel együttműködő taborfigyelo.hu vezetője viszont azt mondta: támogatja az erkölcsi bizonyítványt, hiszen gyerekekkel foglalkoznak a táboroztatók. Elmondta: önkéntesként, kötelező társadalmi munkában középiskolások is besegítenek a táborokban, csak egyedül nem foglalkozhatnak a gyerekekkel.