Kedd este hat órára, a Don Giovanni előadásának kezdetére hirdettek sztrájkot az Operaház dolgozói.

Attól függően, hogy az érintett 100-200 dolgozó közül hányan szüntetik be a munkát az előadás elmaradhat, csúszhat a kezdés.

Félnek az emberek sztrájkolni, holott ez alaptörvénybe iktatott jog - mondta a Népszavának Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ)elnöke.

Hozzátette: az operaházi munkabeszüntetést nehezíti, hogy maga az intézmény nem ad ki ez közleményt a sztrájkról, a nézők csak hallomásból tudhatnak róla, ha tudnak egyáltalán.

Az intézmény azt közölte, hogy nem számol a kedd esti Don Giovanni elmaradásával.

Február óta tudható, hogy az Operában esedékes a sztrájk, melynek kiváltó oka az ODFSZ közleménye szerint az, hogy „a munkáltatónál kezdeményezett, jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket, a 2024. évre vonatkozó bérmegállapodás, valamint a Kollektív Szerződés megkötésének vonatkozásában a munkáltató nem hajlandó teljesíteni”.

Bárány Balázs Péter elmondta: az Operában 2009 óta nem volt bérfejlesztés (a 2021-es 20 százalékos, majd a 2023-as 10 százalékos átlagos fizetésemelés nem volt igazán érzékelhető és számottevő), csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, melyet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház 11 éve a posztján lévő főigazgatója eltörölt.

Nem csak az inflációkövető bérről van szó, a kollektív szerződésre azért van szükség, hogy az intézmény ne zsigerelhesse ki a dolgozóit - mondta el a szakszervezeti elnök.