Január végén nagyságrendileg 81 milliárd forint tartozás halmozódott fel a hazai kórházakban és azok háttérintézményeiben, ami történelmi rekordnak számít, ekkora adósságot még soha nem görgettek január végén maguk előtt az intézmények, mondta az Economxnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

Egyébkén Rásky László egy hónappal ezelőtti becslése az volt, hogy január végén a kórházak tartozása elérheti a 70 milliárd forintot, most pedig az látszik a friss adatokból, hogy még rosszabbul áll a kórházak tartozásállománya.

Nagyon várják a pénzüket...

Az orvostechnikai beszállítók érdekképviseletének januári felmérése szerint a cégek többsége a tavaly novemberi adósságrendezés előtti lejárt követelései feléhez sem jutott hozzá – mondta Rásky László.

A friss beszámolók szerint a cégeknek gyakorlatilag ugyanakkora a lejárt követelés állománya, mint az adósságrendezés előtt.

Magyar Államkincstár (MÁK) hivatalos adatai szerint azokban a kórházakban, melyeknek a MÁK felé jelentési kötelezettsége van a tartozás 67,6 milliárd forint volt, de ehhez az adósságállományhoz a modellváltó orvosegyetemek tartozása is hozzáadódik.

Csak összehasonlításképpen tavaly december végén a MÁK adatai szerint a kórházakban több mint 52,2 milliárd forintnyi kifizetetlen számla halmozódott fel. Az adat meglepő volt, hiszen november végén 90 milliárd forintot kaptak konszolidációra az intézmények. November végén egyébként 130 milliárd forint volt a kórházak kintlevősége.

A MÁK január végi adatai szerint az egészségügyi intézményeknél fennálló tartozásállományból 1,2 milliárd forint az állammal, 0,2 milliárd forint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjával szembeni tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 66,2 milliárd forint áll fenn, amelyből 2,5 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

A Magyar Államkincstár azt is közölte: az adatszolgáltatásra kötelezett 559 intézményből valamennyi teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma januárban 274, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 132 intézmény rendelkezett.

Milliárdos kintlevőségek az egyetemi klinikáknál

Az Orvostechnikai Szövetségtől megtudtuk, hogy a Debreceni Egyetem adóssága az idei év első hónapjában 4,014 milliárd forint volt, ami egy hónap alatt 854 millió forintos növekedést jelent.

Pécsi Tudományegyetem adóssága január végén 4,311 milliárd forintra emelkedett, egy hónap alatt a növekmény 1,2 milliárd forint.

A Semmelweis Egyetem áll a legjobban a január végi adóssága 977 millió forint volt, amit csupán 267 millió forintos emelkedést jelentett.

Rásky László kiemelte: a Szegedi Tudományegyetemről nem volt tavaly év végi adata, de január végén 4,565 milliárd forintos adósságot görget maga előtt az intézmény.

Jöhet a tavaszi konszolidáció

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a héten a Magyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt arról, hogy a kórházak hamarosan plusz forrásokat kapnak, a tavaly novemberi konszolidáció márciusban folytatódik, de erről még zajlik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal.

A konszolidációval kapcsolatban Rásky László lapunknak elmondta: február elején folytattak egyeztetést Lengyel Lászlóval, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárával. A megbeszélésen nem volt szó az adósságrendezés részleteiről, a finanszírozás korrekciójának részleteit ismertette csak nagy vonalakban a helyettes államtitkár.

Az OSZ főtitkára felvázolta, hogy a szövetség optimista verziója szerint remélhetőleg Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár csaknem a teljes adósságrendezésre terjesztett be majd javaslatot. Az orvostechnikai beszállítók számára ennek kivitelezése lenne az optimális. Már csak azért is, mert a fizetési határidő az egészségügyben a kiállítástól számított 60 nap, de mire egy számla eléri a fizetési határidőt követő 60. napot, addig a kiállítástól már 120 nap telt el – mondta Rásky László.

A szövetség pesszimista verziója szerint egy korábbi időponthoz fogják kötni az adósságrendezést. Ha ez például 2023. december 31. és ebben az esetben is a legalább 60 napja lejárt állományt veszik figyelembe, akkor az gyakorlatilag azt jelenti majd, hogy 2023. október 31-ig fizeti ki az állam a beszállítók követeléseit. Ez pedig az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint rendkívül hibás döntés lenne.