Az indoklás szerint sem a tigris-, sem a bikacápa-populációra, sem a cápaöldöklés ökológiai hatásaira vonatkozó alapos tudományos kutatások nem előzték meg a cápairtásokat.

Franciaországhoz tartozó szigetcsoporton az Együtt a Bolygóért (EPLP) környezetvédő szervezet fordult keresettel a bírósághoz – írja az MTI.

Azután döntöttek a Déli tartomány hatóságai a ragadozók megritkításáról, hogy egyikük megölt egy ausztrál turistát februárban, előtte pedig egy nő szenvedett súlyos sérüléseket egy hasonló incidens során. A cápatámadások veszélye miatt több strandot is bezártak, a népszerű fürdőhelynek számító Anse Vata-öbölben pedig cápahálót feszítettek ki a fürdőzők és a szörfözők védelmére.

A környezetvédők úgy vélik, hogy az államilag irányított cápamészárlásokkal már több tucat ragadozók megöltek, 60 százalékban védett területen. Az EPLP a rezervátumokon kívül is szeretné elérni, hogy tiltsák be a célzott öldöklést.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint a cápák tömeges leölése „valószínűleg ökológiai problémák egész sorát okozza", és rossz üzenetet küld a közvéleménynek.

Nouméa polgármestere 650 ezer euróval támogatta az irtókampányokat és meghatározott számú cápa leölését tűzte ki célul az év végéig. A politikus úgy véli, hogy túlszaporodtak a cápák Új-Kaledónia partjainál.

Veszélyes a tenger: van egy szín, amire különösen harapnak a cápák

Már régóta ismert, hogy a cápák vaksik, ám egy friss kutatás szerint összefüggésben lehet az áldozataik kiválasztása azzal, ahogyan a színeket látják. A vízi mentésben az élénk, világos színeknek fontos szerepe van, de éppen ehhez lehet köze a mostanában igen gyakori cápatámadásoknak.
Bővebben--->