Egy szörfös életéért küzdenek a kórházban, miután Ausztrália keleti partjainál megtámadta egy cápa. A 44 éves férfi a Port Macquarie-i Lighthouse Beach közelében szörfözött, amikor egy cápa "hosszan tartó és elhúzódó támadást" indított – közölte közleményében az új-dél-walesi (NSW) rendőrség.

A szörfös körülbelül 30 másodpercig megpróbálta felvenni a harcot a cápával, mielőtt visszaúszott a partra, ahol rádöbbent sérülései mértékére – jelentette a CNN regionális társoldala, a 9News.

A rendőrség szerint egy járókelő érszorítót alkalmazott, mielőtt a mentősök kritikus állapotban a Port Macquarie kórházba szállították a szörföst.

A férfi súlyos állapotban van, életveszélyes sérülésekkel, amelyeket az alsó lábszár sérüléseiből és jelentős vérveszteségből szenvedett

– mondta Martin Burke, az NSW rendőrség főfelügyelője.

Egy szemtanú a 9Newsnak elmondta, hogy a helyszín "nagyon ijesztő" volt.

Soha nem láttam még ilyet. A lába leszakadt, és alapvetően mindenhonnan vérzett

– mondta a meg nem nevezett tinédzser. 

A Lighthouse Beach legalább 24 órán át zárva marad, közölte a Port Macquarie Hastings ALS Lifeguards a Facebookon. Közben egy drónt fognak használni a cápák aktivitásának megfigyeléséhez a területen.

A Surf Life Saving NSW szerint az elsődleges iparágak minisztériumának (Fisheries) szakértői megkezdték az eset kivizsgálását.

Az ausztrál cápaesemény-adatbázis szerint 2022-ben Új-Dél-Walesben 10 cápával való találkozás történt, amelyek hét sérülést és egy halálesetet okoztak.

A floridai múzeum nemzetközi cápatámadási nyilvántartásai szerint Ausztrália az Egyesült Államok mögött áll az emberekkel való provokálatlan cápatámadások számát tekintve a tavalyi évben.

A múzeum szerint a "nem provokált harapások" olyan esetek, amikor az emberre irányuló harapás a cápa természetes élőhelyén történik, és a cápa nem provokálja az embert. "Provokált harapásoknak" azokat minősítik, amikor az ember valamilyen módon interakciót kezdeményez a cápával.

„Azt vettem észre, hogy folyik a vér belőlem” – a népszerű spanyol strandon támadt a cápa

Rátámadt egy úszóra egy kékcápa a népszerű spanyolországi Rabdells strandon, a valenciai Oliva városában. Bővebben --->