A BBC cikke szerint a cápatámadásokról főként a második világháború során az amerikai haditengerészet készített feljegyzéseket. A kutatók akkor megállapították, hogy a vízben ragadt tengerészek és pilóták csapkodása, a sérülésekből származó vér vonzotta a cápákat.

Ezek a megállapításoknak köszönhetően több száz életet sikerült megmenteni a háború végére, ám ezeken túlmenően most úgy tűnik, a színek is szerepet játszhatnak a cápatámadásokban.

A hónap elején az amerikai Long Island partján több támadás is történt, melyet homoki tigriscápa okozhatott, ami főként homárral és hallal táplálkozik.

A sekély nyári vízben az emberi karokat és lábakat is ilyen tápláléknak hihetik, ezért beléjük harapnak.

Bár egy cápatámadás konkrét oka a legtöbbször összetett, továbbra sem tudni, hogy bizonyos ruhadarabok, szörfdeszkák színei szerepet játszhatnak-e az esetekben. A haditengerészet azonban nem zárja ki ennek lehetőségét, Sam Gruber cápakutató pedig az 1970-es években utánament ennek a ,,mítosznak". A feljegyzések szerint az áldozattá vált pilóták és legénységi tagok narancssárga és zöld egyenruhát viseltek, amikor a ragadozók kiszemelték őket. Ám csak azokat harapták meg, akiknek a ruhája narancssárga színű volt, a többieket békén hagyták.

A kutató mikroszkóp alatt vizsgálta a cápák szemeit, ennek során pedig rájött, hogy nekik is hasonlóan jó látási képességei vannak, mint az embereknek, és képesek megkülönböztetni a sötétet a világostól.

Ez azért érdekes, mert korábban a mélyvízi cápákról úgy tartották, hogy színvakok, egyes cápafajták azonban – mint például a nagy fehér – valamivel jobban képesek a színeket elkülöníteni egymástól.

Az ausztráliai Nathan Hart pszichológus és csapata arra a kutatási eredményre jutott, hogy bár a cápák színvakok, a látási képességeik nem rosszak: egyes fajok látása kontrasztosabb, amelyet az is befolyásol, hogy mennyi fény éri a retinájukat.

Long Island-en a július 4-i amerikai ünnepi időszak idején történtek támadások legutóbb, az Atlanti Cápakutató Intézet szerint az elmúlt két évben összesen 13 támadás történt az államban, ami rekordnak számít az elmúlt 175 évhez képest.

Kék cápa tett „tiszteletkört” a népszerű nyaralóhely környékén

Az észlelés nem messze a Costa Brava-tól, a francia oldalon történt. A tengeri ragadozó miatt kiürítették a dél-franciaországi Le Barcarés strandját is - jelentette a Sud Ouest című regionális lap. Bővebben --->