A németek leginkább politikai okokból választják Magyarországot, de az alacsony árak is vonzzák őket – írja a Világgazdaság.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) televíziós csatorna, amely három tartomány, Szász-Anhalt, Szászország és Türingia állami műsorszolgáltatója, a német állampolgárok kivándorlásáról és Magyarországra költözéséről készített riportot.

Egyre több német állampolgár választja otthonának Magyarországot, különösen a Balaton térségét, ahonnan két települést emeltek ki: a Balatontól tíz kilométerre fekvő Marcalit és Keszthelyt.

Itthon házat lehet venni egy német garázs árából

Egy 5000 négyzetméteres telken álló, teljesen felújított, 70 négyzetméteres ingatlant mutatott be a német televízió, amelynek ára 49 ezer euró, átszámítva mintegy 18 millió forint.

Ennyiért Németországban még egy garázst sem lehet kapni

– jegyezte meg a német származású ingatlanközvetítő, aki húsz éve él Magyarországon. 

Az elmúlt négy évben berobbant a németek ingatlankeresése a környéken, naponta 3-6 alkalommal mutat meg nekik különböző házakat. Az ingatlanos úgy adott el legutóbb egy 250 ezer eurós ingatlant, hogy egy német művész a ház előzetes megtekintése nélkül telefonon keresztül bonyolította a vásárlást.

Az MDR riportere Marcali utcáit járva megállapította, hogy komplett településrészek németesedtek el, a kapukon mindenhol német nevek szerepelnek. Az egyik lakó a szüleitől örökölte az ingatlanát, és üdülésre használja, ám van olyan is, aki hosszú ideje itt él. 

Magyarországon inkább otthon érzik magukat

Többen mondják azt, hogy Németországban nem érzik otthon magukat, különösen a 2015-ös menekültválság óta. Míg a német kormány megnyitotta a határait több százezer, főként gazdasági bevándorló előtt, addig Orbán Viktor kormányzatának intézkedései egyértelműen a „migrációs nyomás” enyhítését célozzák.

Az Orbán-kormány prioritásként kezelte a határok fenntartását, ezért sok támogatója van Németországban.

Ez pedig annyira vonzóvá tette Magyarországot, hogy pár éven belül közel 25 százalékkal emelkedett a német nyugdíjasok száma:

  • már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíja folyósítását;
  • öt évvel ezelőtt, 2018-ban ez a szám még 11 700 volt.