Az Otthon Centrum  (OC) az idei évben is megvizsgálta a fővárosi agglomeráció településeinek vándorlási értékeit: az összegzés megerősítette a korábban tapasztaltakat, miszerint a vándorlás és a négyzetméterárak között szoros összefüggés van, és a legdrágább települések nem véletlenül olyan drágák.

A legmagasabb árkategóriájú települések mindegyikének évek óta pozitív a vándorlási egyenlege. A vándorlási mérleget mutató viszonyszám pedig a legolcsóbb települések járásaiban (a Nagykőrösi és a Ceglédi) volt a legalacsonyabb.

Az árakat és a vándorlást komolyan befolyásoló tényező még a település megközelíthetősége, elsősorban a főváros felől.

A tíz legdrágább település közül nyolc kötöttpályás közlekedéssel rendelkezik a főváros felé, míg a legalacsonyabb top tízes négyzetméterárral rendelkező település közül csak három ilyen akad, de vonattal mindegyik így is több, mint egyórás utazásra található Budapesttől.

Az OC becslése szerint az agglomerációban 2021-ben a legtöbb tranzakció a főváros vonzáskörzetében található legnagyobb városokban köttetett: Érden 800 darab, melyet a pesti oldal nagyobb városai követtek: Dunakeszin 650, Vácon 540, míg Szigetszentmiklóson 500 darab.

A budai oldalon még említést érdemel Szentendre, ahol 300 és Budaörs, ahol 200 darab tranzakció volt 2021-ben.

Népességarányosan azonban a Szobi járás települései taroltak: Perőcsényben (40 ezrelék), Bernecebarátiban (28 ezrelék), Nagybörzsönyben (23 ezrelék) kötettett a legtöbb adásvétel, míg a legalább 1000 lakosú települések között Tápiógyörgye (23 ezrelék), Délegyháza (22 ezrelék), Pócsmegyer (19 ezrelék) a sorrend.

Érdekesség, hogy Pest megyében Délegyházán volt a legmagasabb a vándorlási mérleg az utolsó ismert, 2020-as adat alapján, míg Tápiógyörgye a második legolcsóbb település volt 2021-ben az OC értékesítési statisztikái szerint.

Pest megye legnagyobb települései közül népesség arányosan Vácon volt a legélénkebb a forgalom 16,3 ezrelékkel, melyet Dunakeszi 14,9 és némi meglepetésre Százhalombatta 14,6 ezrelékkel követ.