Több ezer biztonsági magánvállalat tevékenykedik Oroszországban, csakúgy, mint a világ számos táján. Az orosz jog szerint ugyanakkor illegális a katonai magánvállalatok létezése az országban. Ezért a Wagner csoport de jure nem katonai magánvállalat, hanem külföldi offshore cégeken, fedővállalkozásokon keresztül üzemeltetett szervezet.

Egymilliárd dollárt költöttek rá

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, a biztonsági erőkkel tartott megbeszélésen elmondta, hogy a Wagner-zsoldosokat teljes egészében az orosz állam finanszírozta: 2022 májusa és 2023 májusa között 86 milliárd rubelt (egymilliárd dollárt) költött rá.

Az orosz elnök az is hozzátette, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezére, aki a csoport múlt szombati rövid lázadását vezette, majdnem ugyanennyit keresett ugyanebben az időszakban az élelmiszer- és vendéglátó üzletágából.

A Wagner csoport döntően készpénzt használ a kifizetéseknél, a nagyobb átutalásokat pedig főleg kriptovalutában intézik. A hétvégi események kapcsán a jövőben nagyon valószínűtlen, hogy a Wagner, illetve a hozzá hasonló, mintegy harminc különböző orosz szereplős katonai magánvállalat az eddigi autonómiáját megtartva tevékenykedjen tovább

 – válaszolta a Napi.hu kérdésére Rácz András, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, aki szerint a Wagner sereg a külföldi bevetéseihez eddig is az orosz hadsereg repülőgépeit használta, és tőlük minden további szükséges logisztikai támogatást megkapott.

Rácz András úgy látja: azon túl, hogy a Wagner csoport valószínűleg megtartja majd a nevét, más zászló alatt, de folytatódhatnak a zsoldos munkái Afrikában, azon belül elsősorban Mali, Líbia, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság területén. 

A magáncég zsoldosainak három lehetősége van: aláírnak az orosz hadsereghez, elvileg büntetlenül leszerelhetnek, vagy átmennek Belaruszba

– hangsúlyozta az Oroszország-szakértő, aki úgy látja, hogy a hétvégi események nagy vesztese a Kreml. 

„Kiderült, hogy a mindig határozottnak, higgadtnak és rettenthetetlennek beállított Putyin valójában képtelen kezelni egy hirtelen kitörő, váratlan válságot. És még csak nem is rossz döntéseket hozott, hanem vagy egyáltalán nem hozott döntést, vagy egymásnak ellentmondó döntéseket hozott" – állítja Rácz András. 

A szombati nap végére ugyanis eljutottunk a reggeli dühös és kemény Putyin-beszédtől, (amely hátba szúrást emlegetett és szigorú felelősségre vonást követelt) oda, hogy a lázadók szabadon távozhatnak, sőt, egy részük még az orosz védelmi minisztériummal is szerződést köthet.

A reggel elindított, évtizedes börtönbüntetéssel fenyegető eljárás fegyveres felkelés szervezése miatt estére be is fejeződött, Prigozsint felmentették – tette hozzá a szakértő. 

 

Rácz András: Prigozsinnak vége, de Putyin a legnagyobb vesztes

A neves Oroszország-szakértő összefoglalta a friss moszkvai események tanulságait. Szerinte ugyan a hosszú távú következtetésekkel óvatosnak kell lenni, mégsem túlzás azt mondani, hogy a történtek újra nyílttá tették a 2024 tavaszi elnökválasztás esélyeit. Bővebben --->