Az első jele lehet a hamis pénznek a tapintás. Előfordulhat, hogy a kezünk ügyében lévő bankó tapintása szokatlan, eltér attól, amihez hozzászoktunk. Ha ezt tapasztaljuk, akkor érdemes végigvenni a többi jelet.

A vízjel lehet árulkodó a következő lépésben. A bien.hu cikke szerint a bankjegy jobb oldalán mindig a történelmi személy portréja található. Ha a címletet a fény felé tartjuk, akkor tükröződve a bal oldalon is meg kell jelennie. Ha a címlet egyik oldalán sem jelenik meg a tükröződő minta, akkor az a címlet minden bizonnyal fizetésre alkalmatlan.

Fontos, hogy a minta mindenképpen tükrözve kell, hogy megjelenjen, és a másik oldalon levővel minden részletnek meg kell egyeznie.

Ha félbehajtjuk a bankjegyet, akkor annak az előoldalán a jobb felső, míg a hátoldal bal felső sarkába nyomtatott ábratöredékek a fény felé tartva egy H betűvé egészítik ki egymást, ami mindkét oldalon látható.

Amennyiben ez nem látható vagy pontatlan az illeszkedés, akkor gyanús, hogy hamis pénzt próbálnak átadni nekünk.

A bankjegy előoldalán egy jellegzetes fémcsíkon kell, hogy végigfusson az MNB felirat. Azonban ez önmagában nem lehet megnyugtató: érdemes a pénzt hátlappal fölfelé az asztalra fektetni, hogy megvizsgáljuk, így is látszódik-e a fémcsík, még ha csak sötétebb, átütő vonal formájában is – ennek egy valódi bankjegyen nem szabad megtörténnie.

Csak a hatóságok tudnak végső választ adni

A legbiztosabban UV-A/C lámpákkal történő vizsgálat során lehet kiszűrni a hamis bankjegyet. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint a gyanús bankókat bizonyos hitelintézeteknek, a postának vagy a jegybankbak kell bevizsgálásra átadni.

Amennyiben a pénz valódinak bizonyul, visszakapjuk azt, ha azonban hamis, azt a hatóság bevonja. Fontos megjegyezni, hogy nem csupán a forint címleteket vizsgáltathatjuk be ebben a formában, hanem más devizákat, így például az eurót is.