A hamisított illatszerek, így a kölni esetében az első gyanús jelek már a csomagoláson észlelhetők: ezeken ugyanis már a celofáncsomagolás is hiányzik, vagy laza, gyűrött, esetleg éleinél nem illeszkedik a dobozra.

A hamisítványok esetén már maga a doboz sem a megszokott erős karton alapanyagú, hanem gyengébb és silányabb minőségű. Árulkodó jel, ha a felirat a megszokottól eltérő betűtípus használatával készült, esetleg kopott, nem egy vonalban helyezkednek el a betűk, vagy elírások találhatók rajta; illetve érdemes nagyon jól megnézni a márkajelzést is.

Extrémebb esetben nem csak a csomagoláson található információ, de már az illatszer neve sem egyezik az eredetiével. Nagyon fontos, hogy a parfümök vonalkódja mindig a doboz alján található, valamint mind a doboz alján, mind az üvegen található egy sorozatszám is, ezek általában a hamisítványoknál nem egyeznek – figyelmeztettek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői.

Európában ezrek veszítik el az állásukat

Az Európai Uniói Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) idén megjelent tanulmánya szerint a kozmetikai ipar vonatkozásában (a 2018-2021 között átlagolt számok szerint) a hamisítás a szektor eladásait Magyarország esetében 7,6 százalékkal csökkentette, amely 51 millió eurónyi bevételkiesést okozott, valamint 870 munkahely megszűnésével járt.

A francia kozmetikai ipar a leginkább érintett, 800 millió euró éves forgalomkieséssel. Az EU-ban a becslések szerint közel 32 ezer ember veszítette el munkahelyét a kozmetikai ipart érintő hamisítás miatt.

A volumenekre jellemző, hogy Magyarországon a röszkei autópálya-határátkelőhelyen idén februárban több mint 100 millió forint értékű illatszert találtak a pénzügyőrök egy török rendszámú tehergépjárműben elrejtve.

Öröm az ürömben: tudatosabbak lettek a vásárlók

A HENT és a Tárki éves fogyasztói kutatásaiból kiderül, hogy a 2010-es években évről évre egyre tudatosabbak lettek a fogyasztók és egyre nagyobb arányban utasítják el a hamis illatszereket és kozmetikumokat.

2011-ben például mindössze a válaszadók kétharmada (66 százaléka) mondta, hogy nem vásárolna illegális forrásból származó parfümöket, ám az arányok azóta jelentősen javultak.

  • 2017-ben 85 százalék
  • 2018-ban 85 százalék
  • 2019-ben 82 százalék
  • 2020-ban 86 százalék
  • 2021-ben 83 százalék

Egy év alatt 9 százalékot ugrott az internetes rendelés

Az illatszereket csakis megbízható forrásból szabad beszerezni. Az utcai árusoktól, piacokon, gyanús internetes oldalakról, vagy aukciós oldalak jellemzően nem az eredeti márkák forrásai. A gyanúsan olcsón kínált illatszerrel találkozunk, gyaníthatóan szintén nem eredeti termékkel lesz dolgunk.

Aggasztó viszont, hogy a Tárki felmérése szerint egy év alatt, 18 százalékról 27 százalékra ugrott az interneten beszerzett hamis illatszerek aránya.

Az egészségügyi kockázatok

A hamisított kozmetikumok használata a bőrrel való közvetlen érintkezésük miatt komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, figyelemmel arra, hogy azok a test különösen érzékeny bőrfelületeivel (a csuklóval, a nyakkal, az arccal) érintkeznek.

Így bizonyos esetekben akár bőrpírt, viszketést, súlyos kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat, és mérgezésre utaló tüneteket is okozhatnak.

Rendszerszintű probléma

 Ha hamisított ruhákat, kozmetikai szereket, játékokat veszünk, ezzel az európai gyártóknak évente 16 milliárd eurós kárt okozunk - hívja fel a figyelmet az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala tanulmányában.

Az uniós ügynökség kiemelte, hogy a termékhamisítások miatt az EU-ban 2018 és 2021 között körülbelül 200 000 munkahely szűnt meg, ezen belül Németországban ez 40 000 munkahelyet érintett.

Nem árt tudni, hogy a hamisított termékek gyakran súlyos egészségügyi és biztonsági kockázatokat  jelentenek a fogyasztóknak, ez különösen igaz a hamisított kozmetikumokra és játékokra.

A legnagyobb veszteséget a ruházati ipar szenvedi el, amelyet a csalók csaknem 12 milliárd euró bevételtől fosztanak meg Az egyes uniós államok vizsgálva kiderül, hogy:

  • Németországban a játékipart, 
  • Franciaországban a kozmetikumok gyártóit sújtja a hamisítás,
  • számos tagállamban pedig a ruhaipart, a legnagyobb károkat Cipruson okozva.

További tippek a hamis kölnik kiszűrésére

A parfüm üvegének formáján és minőségén látható eltérések (például az alja nem ugyanolyan, vagy a felirata ráragasztott matricán látszik rajta), különösen a fúvóka formáján és méretén (a hamisítványokon ez jellemzően vastagabb és erősen meghajlik) látható különbségek szintén árulkodóak lehetnek.

Arról nem is beszélve, ha magának a folyadéknak is más a színe, netán az illataamely általában hamar elillan és tipikusan magas koncentrátumú alkohol szagot áraszt a hamisítványok esetében.