Májushoz képest tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, 32-ről 30 százalékra – derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki oldalon továbbra is a Demokratikus Koalíció bír a legnagyobb támogatottsággal, 13 százalékkal. Mögöttük azonban stabil harmadik helyen áll a Mi Hazánk, amely 6-ról 7 százalékra növelte táborát.

A többi pártnál rendre 1 százalékpontos változások alakultak ki a nyáron, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ezzel elérte az 4 százalékos támogatottságot. 

Jobbik és az MSZP 3 százalékon áll, az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékos. A parlamenten kívüli pártok közül a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el egyedül az egy százalékot.

A biztos pártválasztóknak azonban a 46 százaléka szavazna a Fideszre, 19 százaléka a Demokratikus Koalícióra, 10 százalékuk pedig a Mi Hazánkra.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) eddigi legjobb eredményét érte el, a biztos szavazók mintegy 5 százaléka voksolna rájuk egy választáson. A Momentum 6, az MSZP és a Jobbik pedig 4-4 százalékos támogatásra számíthatna, vagyis ők kiesnének a parlamentből. Hasonló sorsra jutna az LMP a 3, a Párbeszéd a 2 százalékos támogatottságával. A Mindenki Magyarországa Néppárt 1 százalékos – jegyzi meg a Népszava.

A közhangulat egyre romlik

A Fidesz visszaesése összhangban van azzal, hogy májusban még 64 százalék gondolta úgy, hogy rosszul alakulnak a dolgok az országban, szeptemberben viszont már 67 százalék vélekedett így. A pozitívan értékelők aránya 29-ről 27 százalékra csökkent.

A nyár folyamán a Fidesz táboron belül nem sokat változott a hangulat, háromnegyedük optimista a hazai történéseket illetően, egyötödük viszont negatívan értékeli azokat.

Az ellenzéki pártok támogatóinál 92-ről 97 százalékra emelkedett a pesszimisták aránya.

A párt nélküliek között 75-ről 77 százalékra nőtt a borúlátók száma.

 

Karácsony tarolna, Szentkirályi Alexandra alulmaradna ha most vasárnap kellene dönteni

Legalábbis a Republikon Intézet kutatása szerint. A pártválasztók 50 százaléka szavazna a jelenlegi főpolgármesterre.
Bővebben--->