A kutatás azt is megállapította, hogy a budapestiek kevesebb mint egyharmada szavazna a kormánypártokra egy országgyűlési választáson, a baloldali-liberális pártok pedig az országos támogatottságuknál jobban teljesítenek a fővárosban. Ugyanitt a Jobbik és a Mi Hazánk kevéssé népszerűek.

A pártválasztók 50 százaléka szavazná újra jelenleg főpolgármesternek Karácsony Gergelyt.

A Republikon szerint ha Szentkirályi Alexandra lenne a kormánypártok jelöltje a posztra, a pártválasztók 43 százaléka voksolna rá. A volt főpolgármester-helyettesnek ugyanis van némi választói többlete a kormánypártiakén túl.

Forrás: Republikon Intézet
Kép: Republikon Intézet

Egységes ellenzéket várnak a választók

Ugyan még nincs megállapodás az ellenzéki pártok között, a budapesti ellenzéki választók többsége egyértelműen ellenzéki együttműködést szeretne látni a kutatás szerint, mind az EP-, mind az önkormányzati választások tekintetében. Fontos kiemelni, hogy az ellenzéki együttműködést a többség a Mi Hazánk bevonásával együtt képzeli el.

Kép: Republikon Intézet

87 százalékuk azt szeretné, ha az ellenzék inkumbens, azaz hivatalban lévő polgármesterei újra indulnának a kerületeikben. A budapesti ellenzékiek kétharmada szerint a kisebb pártokat is be kellene vonni az együttműködésbe.

Kép: Republikon Intézet

Tavaly júliusban a Századvég egészen más eredményre jutott, az ő kutatási eredményeik szerint a fővárosiak kétharmada ugyanis leváltaná Karácsony Gergelyt. Az ő kutatások szerint a megkérdezettek 62 százaléka úgy látja, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Budapesten, azaz 10-ből 6 fővárosi elégedetlen a jelenlegi főpolgármester vezetésével.

 

Puzsér Róbert elárulta, indul-e főpolgármesternek

Puzsér Róbert azzal érvelt döntése mellett a Magyar Hang Kompország című podcastjében, hogy „nem akarja legyártani a második részt”, mert szerinte „az első jól sikerült”.
Bővebben--->