A versenyképesség erősítése, a demográfiai kihívások kezelése,  a védelmi képességek fejlesztése, a nyugat-balkáni bővítés előmozdítása és a kohéziós politika jövőjének alakítása, ezek lesznek az év második felében esedékes magyar uniós elnökség prioritásai – mondta Kovács Zoltán, a 2024-es magyar elnökség operatív feladatainak előkészítéséért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos Brüsszelben.

Magyarország olyan szakpolitikákat kíván támogatni, amelyek növelik a tagállamok versenyképességét, és biztosítják a tagállamok ellenálló-képességét a változó gazdasági kihívásokkal szemben. Magyarország felismerve a fenntartható demográfiai politikák szükségességét, úttörő szerepet kíván játszani a demográfiai kihívások innovatív megközelítésében.

A külső migrációra való hagyatkozással szemben a családbarát politikák és a nemzeti megoldások kidolgozását helyezi előtérbe.

Az illegális migráció elleni küzdelem a külső dimenzióra fókuszáltan ugyanacsak hangsúlyos lesz. Kiemelt fontosságú Magyarország elkötelezettsége az európai védelmi képességek megerősítése mellett.

NATO tagságból fakadó kötelezettségek teljesítése nyilvánvalóan prioritást élvez, és ebben fontos szerepe van az európai védelmi iparnak és az európai védelmi képességeknek – tette hozzá Kovács Zoltán azon a brüsszeli rendezvényen, amit az EuroAtlantic Zrt. szervezett a belga fővárosban, hogy bemutassa a magyar terveket, prioritásokat. 

Bólya Boglárka, a magyar EU-elnökségi képzésért, a HR-ügyekért és a civil társadalom bevonásáért felelős miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország elnöksége egybeesik a ciklusváltással (hiszen az uniós választások után vesszük át a stafétát), így a magyar elnökség egyik fontos célkitűzése az intézményi átmenet stabilitásnak biztosítása.

Bólya Boglárka bemutatta a magyar kormány tisztviselőinek tartott átfogó képzési programot, amelynek célja, hogy az érdekeltek megkapják a szükséges készségeket és ismereteket ahhoz, hogy az elnökség alatt hatékonyan végezhessék feladataikat. 

A magyar kormány álláspontja: GMO-mentesség és digitalizáció

Az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel az előadóknak. Számos témáról szó esett, többek közt előkerült a közös agrárpolitika kérdése, melynek kapcsán Kovács Zoltán hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét a GMO-mentesség fenntartása mellett, miközben az európai érdekeket is figyelembe veszi.

Ezen túlmenően kérdéseket tettek fel Magyarország digitális prioritásait illetően. Ezzel kapcsolatban a kormánybiztos megerősítette a digitalizáció nemzetgazdasági jelentőségét, és kiemelte Magyarországnak a közszolgáltatások és az infrastruktúra modernizálására irányuló folyamatos erőfeszítéseit, amelyek összhangban vannak az e területen megfogalmazott szélesebb körű európai célkitűzésekkel.