A közlemény szerint a zöld megállapodásra vonatkozó ipari tervnek megfelelően a stratégiai ágazatok beruházásainak felgyorsítására irányulhat a jóváhagyott összeg – írja az MTI. A program célja, hogy felgyorsuljon a zöld átállás, és támogatást kapjanak a fosszilis anyagoktól való függőség csökkentése szempontjából meghozott intézkedések azokban az ágazatokban, ahol ez kulcsfontosságú.

Az intézkedés olyan vállalatoknak kedvez, melyek

  • akkumulátorokat,
  • napelemeket,
  • szélturbinákat,
  • hőszivattyúkat,
  • elektrolizátorokat,

továbbá szén-dioxid-leválasztásra és tárolására szolgálató berendezéseket gyártanak, valamint olyan alkatrészeket, melyek ezek legyártásához szükségesek.

A brüsszeli testület úgy véli, hogy a magyar program összhangban áll az ideiglenes válság- és átállási keretben meghatározott feltételekkel, mert a támogatás ösztönözni fogja a klímasemleges gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések gyártását. Hozzáteszik, hogy a program szükséges, megfelelő és arányos intézkedés, amivel meggyorsítható a zöld gazdaságra való átállás, és hozzájárul olyan gazdasági tevékenységek fejlesztéséhez, melyeknek jelentős szerepe van a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari terv megvalósításában.

Átállás a klímasemleges gazdaságra

Az Európai Bizottság honlapján megjelent tájékoztatás szerint a programot a Bizottság által 2023. március 9-én elfogadott ideiglenes válság- és átállási keret alapján hagyták jóvá, amelynek célja a zöld átállás felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése szempontjából kulcsfontosságú ágazatokban hozott intézkedések támogatása. Az új keret módosítja és részben meghosszabbítja a 2022. március 23-án elfogadott és 2022. július 20-án, illetve 2022. október 28-án már módosított ideiglenes válságkeretet, amely lehetővé tette, hogy a tagállamok a jelenlegi geopolitikai válság közepette támogassák gazdaságukat.

Brüsszel újabb területen korlátozná a tagállamok szuverenitását

Komoly veszélyre figyelmeztetnek az ökológiai gazdaságok, szerintük Brüsszel új GMO szabályozása komoly veszélybe sodorja az ágazatot és nem hagy választási lehetőséget a fogyasztóknak annak eldöntésére, hogy maguk döntsék el, akarnak-e génmódosított élelmiszert fogyasztani. Az Európai Bizottság kivenné a GMO-k engedélyezésére vonatkozó döntést a tagállamok kezéből.