L. Simon László Facebook-oldalán osztott meg egy videót, ahol éppen a főigazgatóságát lezáró állománygyűlésre menet a Magyar Nemzeti Múzeum díszlépcsőházában sorállás fogadja.

Több, mint négyszáz kollégám várt a főépületben. Megtisztelő volt velük dolgozni. Köszönöm.

L. Simon László közösségi oldalára egyébként záporoztak a hozzászólások. „A hozzáértéséhez kétség sem férhet!”, „Lélekben sok ezren vagyunk Önnel! Ön egy nagyszerű, tiszteletreméltó ember!”, „ezekért a pillanatokért érdemes élni”, vagy éppen „megható, szép szakmai elismerés a kollégáktól” – olvashatók.

A lépcsősoron végigvonuló L. Simon meghatottan köszönte meg volt kollégái elismerését, miután Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta.

 

Az egész cirkusz Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusának kezdeményezése miatt alakult ki.

Az országgyűlési képviselő kezdte el követelni, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott sajtófotó kiállítást – amely időközben már bezárt - 18 éven aluliak ne látogathassák. Azt kifogásolta, hogy a tárlaton a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

L. Simon László kirúgása a Parlamentet is megrázta

Az Országgyűlés napirend előtti felszólalásában a hétfői nap kiemelt témájával kezdtek, előbb Ungár Péter, majd Dúró Dóra is hallatta szavát az L. Simon László ügyben. Bővebben >>>

Csák János, a szaktárca vezetője szinte azonnal igent mondott, ám a Magyar Nemzeti Múzeumba mégis bemehettek a tegnap zárult tárlatra a kiskorúak, mert L. Simon László a döntést megvétózta azzal, hogy a múzeumnak nem áll jogában elkérni a személyigazolványokat, és még meg is köszönte Dúró Dórának a jó reklámot.

Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója emiatt felmentette tisztségéből L. Simon Lászlót, aki tudomásul vette, de nem fogadta el a menesztését.

A miniszter indokolásában kifejtette, hogy

a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

Azóta már kiderült, Hammerstein Judit, az eddigi főigazgató-helyettes lett a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott vezetője.

A világsajtó is felkapta a fejét L. Simon László kirúgására

Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Az ügy a Parlamentben és a világ vezető lapjaiban is nagyot durrant. Bővebben >>>