Amióta Szaúd-Arábia meghirdette a nyugati nyitást az olajkorszak utáni időszakra való felkészülés jegyében, a világ nagyobb cégeinek képviselői hamar megjelentek feltérképezni a helyi befektetési lehetőségeket, hozzájuk csatlakoznak most az alapkezelők.

A szaúdi részvénypiaccal korábban nem sokan foglalkoztak: kicsi volt, kevéssé likvid, a befektetők pedig féltek az ország teljes olajfüggőségétől. 2019-ben azonban már bekerült Szaúd-Arábia az MSCI feltörekvő piaci indexbe, amin sokat segített, hogy megjelent a tőzsdén a világ akkori legnagyobb vállalata, a Saudi Aramco, még ha részvényeinek csak kis hányadával is.

Az utóbbi két évben azt követően, hogy Oroszországot kitették az indexből, Kínából pedig az ottani gazdasági gondok, a gazdasági aranykor leáldozása miatt távoznak a befektetők, ők most új lehetőségeket keresnek, és a világ felé most nyitó, gazdaságát diverzifikáló Szaúd-Arábiában meg is találták a számításaikat. 

A fő tőzsdeindex 11 százalékkal nőtt idén a tőkebeáramlás hatására. Egy, a Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint az ország olyan, mint Kína volt a nagy nyitás után a nyolcvanas, kilencvenes években. 

Gyorsuló beáramlás

2019-ben, az MSCI-indexhez való csatlakozáskor 24 milliárd dollár zúdult Szaúd-Arábiába a kötelező indexarányos allokáció miatt, azóta azonban már önként növelik részesedésüket az alapok, melyekben még összességében erősen alulreprezentált az ország.

Bőven van még lehetőség a befektetésre, ahogy az ország gazdasági reformjai egyre inkább meghozzák a bizalmat, mint egykor Kínában, vagy éppen nálunk, ahol ezt a pesti tőzsde máig emlékezetes 1996-os szárnyalása, a BUX-index többszörösére emelkedése jelezte.

A kezdeti 1,5 százalékról 4,1 százalékra nőtt a szaúdi tőzsde súlya az MSCI feltörekvő piaci indexen belül, átvéve az orosz tőzsde helyét, és részben kompenzálva a kínai csökkenést. A másik nagy feltörekvő India, a Kínából kivonuló befektetők nem kis hányada ott talál új célpontot magának.

Az ázsiai befektetők is igen aktívak a nagy amerikai és európai alapok mellett, ráadásul befektetéseiket szívesen ejtik meg a kontinensen belül. Mindemellett várható, hogy Dél-Korea átkerül az MSCI fejlett piacok indexébe, és akkor a feltörekvőknél befektető alapok egy része vélhetően megint csak Szaúd-Arábiába fog átmenni. 

Egyedi jellemzők, térségi vezető szerep

A szaúdi tőzsde a legnagyobb, egyben a leglikvidebb és legforgalmasabb a Közel-Keleten, ami érthető is az ország nagyságát és hatalmas olajjövedelmét figyelembe véve. Korábban jellemzően csak a bankok és az olajipari cégek részvényei forogtak, most azonban már szélesebb a skála: kiskereskedelmi társaságoktól kezdve az áramszolgáltatókig sokféle iparág megjelent a szaúdi piacon, miközben a részvények árazása fundamentálisan alacsonyabb, mint a feltörekvő piacok átlaga.

A szaúdi piac vonzerejét növeli, hogy sok az új kibocsátás, a túlméretezett állam sok cégét eladja, és ez ugyanolyan vonzó lehetőség, mint nálunk volt a kilencvenes években, hiszen ezek a cégek átláthatók és rendszerint eleve komoly szerepet töltenek be az adott iparágon belül.

Kétségtelen, hogy a külföldi tulajdon arányát egyelőre korlátozzák a szaúdi cégekben, de ilyen már máshol is előfordult, ehhez az itt befektető alapok hozzászoktak.

Akik pedig még bizonytalanok, gyakran elutaznak az országba, megnézik a cégeket, tárgyalnak vezetőikkel, és többnyire megfelelőnek ítélik a környezetet, a vállalati kultúrát, így végül a befektetés mellett döntenek.

Szaúd-Arábia futurisztikus síközpontot épít a sivatag közepén

A Trojena nevű szaúdi síközpont a tervek szerint évente három hónapig áll a síelők rendelkezésére, míg az év további szakaszában vízi sportokkal várja a turistákat, valamint lehetőséget biztosít a hegyi kerékpározásra is. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!