Neom városának létesítése Mohammed bin Szalmán koronaherceg, Szaúd-Arábia modernizációját célul tűző Vision 2030 projektjének a része.

A futurisztikus város építése 2022 októberében indult el Szaúd-Arábia Tabúk tartományában. A tervek szerint Rijád 500 milliárd dollárból (mintegy 182 ezer milliárd forintból) szeretné megvalósítani a Vörös-tengerhez közeli sivatagba megálmodott megapolisz felépítését.

Azonban a beruházás költségeitől megijedve a királyság szuverén vagyonalapja még nem hagyta jóvá a projekt 2024-re szóló költségvetését

írja a Business Insider.

A megapolisz három régióból, Trojenából, Oxagonból és a magyarországi lakosság szinte teljes egészét befogadni képes The Line-ból állna. 

A modernizáló herceg álma

Szalmán koronaherceg 2017 őszén jelentette be a csak szél és napenergia működtette megapolisz tervét, amely a Vision 2030 projektjének a keretében épülne fel, aminek a szaúdi társadalom modernizálása és az ország olajbevételektől való függőségének a csökkentése a célja.

Ezt követően 500 milliárd dollárral vágtak neki a tervezési és az építkezési munkáknak a Public Investment Fund állami vagyonalap és nemzetközi befektetők. 

A Bloomberg információi szerint azért nem hagyták még jóvá az építkezés idei tervét, mert szaúdi kormányzatban riadalmat keltettek a projekt elszálló költségei. A laphoz eljutott dokumentum tanúsága szerint a beruházás várható csúszása miatt az egyik kivitelezést végző vállalat már hozzákezdett a munkások elbocsátásához.

Kész, vége: Szaúd-Arábia nem bővíti tovább olajkitermelő kapacitását

A szaúdi királyság nem bővíti tovább kapacitásait, melyeket amúgy sem használ már ki. Ezt a karbonsemlegességgel indokolja.Ha érdeklik a részletek