A QSS szaúdi robotikai vállalat a múlt héten mutatta be „Muhammadot, a humanoid robotot” a DeepFesten Rijádban. A hagyományos szaúdi öltözékbe öltözött robot arabul és angolul beszélt. Az X-en közzétett DeepFest-posztban Muhammadet az első ember alakú szaúdi robotként, valamint a Szaúd-Arábia mesterséges intelligencia vívmányait bemutató nemzeti projektként jellemezték.

Egy bemutató során az Al Arabiya riportere, Rawya Kassem állt Muhammad előtt, miközben a közönséghez beszélt. Az esetről készült videón látszik, ahogy a robot látszólag előre nyújtja a kezét, hogy megérintse a nő fenekét. 

Az X-en a közösségi média felhasználói azzal vádolták a robotot, hogy illetlenül fogdosta a riporternőt – írja a Business Insider

A QSS azt mondta a Metronak, hogy a robot teljesen autonóm, és önállóan, közvetlen emberi irányítás nélkül működik. A robotikai cég szerint a személyzet „proaktívan tájékoztatott minden résztvevőt, beleértve a riportereket is, hogy tartsanak biztonságos távolságot a robottól a bemutató alatt”.

A Metro szerint a QSS hozzátette, hogy felülvizsgálta a felvételeket és az incidens körülményeit, és megállapította, hogy nem volt eltérés a Mohamedtől elvárt viselkedéstől.

Közölték, hogy további intézkedéseket fognak hozni annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy bárki a robot közelébe kerüljön annak mozgásterületein belül.

Humanoidokban gondolkozik a mesterséges intelligencia

Tavaly novemberben a Business Insider arról számolt be, hogy a humanoid robotok lehetnek a mesterséges intelligencia boom egyik következő nagy dobása.

A MarketsandMarkets szerint az iparág 2028-ra 13,8 milliárd dollárt érhet.