Az általunk figyelt hangulati indikátorok közül egyelőre nem nagyon van olyan, amely olyan szélsőséges tartományba lendült volna, hogy az egyértelműen fenyegetné az elmúlt hetekben megszokott felfelé araszolást az amerikai tőzsdén. A profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérésben például hetek óta gyakorlatilag változatlan szinten, 50 százalék körül stagnál a további áremelkedést várók aránya, az áresésre tippelőké pedig egy-két százalékponttal 30 százalék alatt ragadt.

Ezzel a felmérés bull/bear aránya olyan szinten ragadt, ami enyhén optimistának tekinthető, azonban annyira nem az, hogy az ellentét analízisben hívőket azonnali shortnyitásra ösztönözné. A jelenlegi szintről pontosan ugyanaz mondható el, mint az elmúlt hetekben, medvepiacon ennél tovább nem szokott javulni a hangulat, bikapiacon viszont pont annyi félelmet tükröz a befektetők részéről, hogy ez meg tudjon ágyazni a további felfelé kúszásnak.

 

A VIX index a jelek szerint megtalálta helyét a jelenlegi 18 pont körüli értékek környékén. Ez olyan alacsony szint, hogy innen az elmúlt évek tapasztalatai alapján már nem nagyon van hová süllyednie a mutatónak, s ha valami váratlan hangulatromlás következne be, akkor innen élesen is kilőhet a mutató. Azonban ezen a szinten van lehetősége még akár hetekig is megragadnia, ha a a januári nyugalom és hosszhangulet megmarad a piacon.

A Chicago Board Options Exchange-en azért már vannak jelei annak, hogy az eddigi emelkedés után sokan már úgy vélik, talán eleget ment a piac. Az eladott eladási és vételi pozíciók egymáshoz viszonyított arányát reprezentáló put/call hányados 10 napos átlaga emelkedésnek indult, s elérte a 30 napos átlagot, ami növekvő félelemre utal, s arra, hogy egyre többen próbálják eddig megszerzett nyereségüket valamilyen módszerrel bebiztosítani.

A befektetési alapok portfóliói eközben folyamatosan töltődnek az akár még magas árfolyamok mellett is részvényekkel, egyre többen bíznak abban, hogy az áremelkedés még folytatódhat. Az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetsége, az NAAIM felmérése szerint a tagok portfólióinak nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában a héten elmozdult az 50 százalék körüli szintről, s hirtelen 67,5 százalékra ugrott. Ez már elég magas érték - pláne, ha figyelembe vesszük, hogy az október eleji mélyponton nettó short volt az átlagos pozicionáltság - azonban még nem az a szint, amely például a tavaly tavaszi piaci tetőnél alakult ki. A piaci csúcsok környékén ugyanis sokszor jellemző, hogy az NAAIM felmérése jóval 80 százalék fölötti nettó long pozícionáltságot mutat.

 

Összefoglalva a nagy januári emelkedés ellenére hangulati szempontból nincs jelzés arra, hogy egyértelműen elérte volna csúcsát az amerikai részvénypiac. Az elmúlt hét inkább oldalazó mozgása így egyelőre az eddigi nyereségek megemésztésének tűnik a piacon. Ahhoz, hogy az ellentét analízis alapján közelgő veszélyről kelljen beszélni az amerikai tőzsdéket illetően, még van tere a további hangulatjavulásnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!