A mesterséges intelligencia volt az amerikai részvénypiaci rali hívószava az első félévben. A második negyedéves jelentési szezonban azonban úgy tűnik, az őrület elérte határait és technológiát követő eufória kezd szertefoszlani. A szoftveripar vezető vállalata, a Microsoft a múlt hónap végén azt mondta a befektetőinek, hogy az MI hozzájárulása a nyereségéhez csak fokozatosan és lassan fog nőni.

A chipgyártó AMD ugyan azt mondta gyorsjelentése közzétételekor, hogy várakozásai szerint az MI-gyorsítók piaca 2027-re elérheti a több mint 150 milliárd dollárt. A hosszú távú előrejelzések azonban nem segítettek a részvényen, amely a következő kereskedési napon több mint, 7 százalékot esett. A negatív árfolyam-reakciókat az elemzők a túlzott előzetes várakozásokkal magyarázták. Összességében a Nasdaq Composite közel 2 százalékot esett az elmúlt két hétben.

A jelek egyre inkább arra utalhatnak, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatba hozható részvények száguldása kipukkadhat. Hétfőn a Morgan Stanley részvénystratégája, Edward Stanley közzétett egy elemzést az elmúlt 100 év 70 korábbi buborékjáról, beleértve a dotcom lufit és a kriptovalutákat övező közelmúltban elenyészett hisztit is. A piaci buborékok e szerint három év alatt átlagosan 154 százalékos nyereséget termeltek az időben beszálló befektetőknek - tudósított a Bloomberg. Ha az idén eddig 200 százalékot emelkedő Nvidia és a nagy tőkeértékű technológiai részvények  a jelzik azt, hogy az MI őrület hol tart, akkor valószínűleg már  késő beszállni a raliba.

-A buborékok csúcsán látott 150 százalékos, tipikus 3 éves hozamával számolva azt lehet mondani, hogy ez a rali máris felülmúlja a legtöbb másikat

 - írta Stanley.

Szerinte az idei MI-lufi nem ugyanaz, mint a többi 70 buborék. Egyrészt annak mérése nehéz, mivel a befektetési bank által követett MI index idén mindössze 50 százalékot emelkedett, szemben a nagy kapitalizációjú technológiai cégek 200 százalékos megugrásával.

- Azt megítélni, hogy hol tartunk a felfutásban, rendkívül nehéz. Első ránézésre úgy tűnhet a hírek alapján például, hogy a mesterséges intelligenciára tematizálódott befektetési alapok történelmi csúcsokat döntögetnek. Ez azonban nem így van. Van egy-egy kiemelkedően szereplő részvény, azonban a teljes szektor teljesítménye még mindig 14 százalékkal elmarad attól, mint amit egy-egy lufi kialakulásának a csúcsán láttunk - írta Stanley.

Csendesedik a Wall Street zsibongása

Tagadhatatlanul a mesterséges intelligencia volt a Wall Street-en 2023-ban a hívószó a befektetők számára - írja összefoglalójában a yahoofinance. Arra késztette a részvénypiaci stratégákat, hogy az S&P 500-ra vonatkozó céláraikat folyamatosan növeljék. A Roundhill nevű alapkezelő CHAT néven már tőzsdén jegyzett alapot (ETF) is kibocsátott és a befektetők egyre mélyebbre ásták magukat a technológia világában, hogy megtalálják az MI őrület következő nagy nyertesét.

A második negyedéves jelentési szezon elején még úgy tűnt, hogy az MI felhasználásának ígérete fel tudja hajtani egy-egy részvény árát. Júliusban a Bloomberg híre arról, hogy az Apple a ChatGPT saját verzióján dolgozik, 1 százalékkal dobta meg a részvények árfolyamáte. Ey nappal korábban a Microsoft részvényei mintegy 4 százalékkal emelkedtek arra, hogy a cég bejelentette az M365 Copilot mesterséges intelligencia termék árazását. Mindkét részvény történelmi csúcson zárt akkor.

Azonban az Apple vezérigazgatója, Tim Cook nem volt hajlandó elemzői tájékoztatóján  konkrétumokat mondani a cég MI projektjeiről. Mindössze annyit, hogy az MI és a gépi tanulást alapvető alaptechnológia, amely gyakorlatilag minden általuk gyártott termék szerves részét képezi. Ugyanakkor nem tért ki konkrét termékekre, például a Bloomberg által említett ChatGPT-stílusú botra. Elképzelhető, hogy ez is hozzájárult a részvény elmúlt két kereskedési napban összeszedett 5 százalékot meghaladó eséséhez.

Általában is igaz volt ebben a negyedévben, hogy azok a cégek, amelyek részvényei korábban nagyot tudtak emelkedni a mesterséges intelligencia felhasználásának ígérete miatt, ezt most már nem nagyon tudták megismételni. A befektetők a jelek szerint sokkal inkább a cégek jelenlegi teljesítményét vizsgálták, nem pedig a mesterséges intelligencia ígéretével törődtek. Ez alól talán csak a Meta  volt kivétel, az újraszabott Facebook-cég az MI-nak tulajdonította nyeresége idei növekedésének egy részét.

A Snap hiába büszkélkedett, hogy több mint 150 millió felhasználója használta My AI  nevű chatbotját. A befektetőket jobban érdekelte annak költsége, s a részvények több, mint 14 százalékot estek jelentése után.

Nem csak arról van szó, hogy a mesterséges intelligencia, mint hívószó már nem működik ebben a negyedévben. Az iparág legnagyobb neveinek lendülete is lelassult a jelentések előtt. A várhatóan augusztus 23-án jelentő Nvidia idén több, mint 200 százalékkal emelkedett az MI őrületnek köszönhetően. Az elmúlt héten azonban a részvény 4 százalékot esett, s az elmúlt hónapban már csak 6 százalékkal emelkedett. Ez arra is utalhat, hogy a részvény meredek emelkedése szünetet tarthat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!