A párizsi székhelyű IEA szerint jövőre napi 88,02 millió hordó kereslettel kell számolni a korábban előre jelzett 88,18 millió hordó helyett. Az IEA egyúttal az idei kereslet-előrejelzését is lefelé módosította, napi 85,92 millió hordóra. Az ebben a hónapban 5,7 százalékkal megugró olajárak megközelítették a rekordértéket, aminek hatására az OPEC-országok miniszterei és delegáltjai tegnapi ülésükön engedtek a piaci nyomásnak, és megemelték a jövő évi kitermelésre vonatkozó célszámokat, mintegy napi 500 000 hordóval. Az IEA előrejelzése a párizsi székhelyű OECD múlt heti beszámolójára épít, miszerint az Egyesült Államok gazdasági növekedése a korábban jelzett 2,1 százalékról 1,9 százalékra, míg Európa gazdasági növekedése a korábban jelzett 2,7 százalékról 2,6 százalékosra lassulhat az amerikai másodlagos jelzáloghitel-piac összeomlásának következményeképp.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!