A csütörtök délelőtti órákban nem mutattak túl nagy aktivitást a főbb európai tőzsdék, mindenki a délutáni hírdömpingre várt.

Később jött a hír, miszerint eddig még sosem látott szintre, 0,75 százalékra vágta az ECB Kormányzótanácsa az eurózónában irányadó kamatrátát, ezzel párhuzamosan pedig nullára szállította betéti rátát. Ez pedig felerősítette azokat a félelmeket, hogy továbbra lassulóban van a globális gazdaság, így gyengülni kezdtek a tőzsdék. Piacmozgató hatása volt annak is, hogy változatlan szinten, a több mint három éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa, amely ugyanakkor 50 milliárd fonttal megemelte a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció. Mindezeknek köszönhetően egész nap hullámvasúton ültek az irányadó európai tőzsdék, így amíg a londoni FTSE 100 0,14 százalékos pluszban zárta a napot, addig a párizsi CAC 40-en 1,18 százalékos, a frankfurti DAX-on pedig 0,45 százalékos mínuszt regisztráltak. Ez utóbbi tőzsdét az mentette meg a nagyobb bukástól, hogy a Volkswagen 4,62 százalékot tudott erősödni, miután híre ment, hogy megveszi a Porsche még nem a birtokában lévő részét. A madridi IBEX 35 2,9 százalékos, míg a milánói FTSE MIB 2 százalékos mínuszban zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!