Két éve a legnagyobb kéthetes emelkedést produkálták eddig a mélypontok óta a vezető amerikai részvényindexek, s jó esély van arra, hogy a hegymenet folytatódni fog - írta összefoglaló elemzésében a Reuters. A múlt pénteken az 1224 ponton záró S&P-500-as index áttörni látszik felfelé a közel két hónapja jellemző kereskedési sávjának felső részét, sokak szerint az 1220 pontos szint volt ebből a szempontból a döntő fontosságú momentum. Ezen a szinte elvileg jelentős mennyiségű short is nyílhat, azonban a hétfői IBM gyorsjelentés, a keddi Apple, Intel és Coca-Cola jelentés, könnyen az eladók kapitulációját hozhatja magával, ha kedvezőek lesznek a publikált adatok.

Kitarthat a lendület

Végre úgy néz ki, van fundamentális alap is ahhoz, hogy folytatódjon a piaci momentum - mondta Richard Ross, az Auerbach Grayson stratégája. Szerinte, ha az S&P 500-nak sikerül szignifikánsan az 1220-as szint áttörése, akkor a következő célja 1265 és 1275 pont között lehet a mutatónak. A két héttel ezelőtt kedden végrehajtott masszív fordulat a Wall Streeten sokakat meglepett, s az emelkedés már öngerjesztő folyamattá vált, ahogy az alulpozicionált kereskedők és alapkezelők próbálják felvenni a fonalat az emelkedés során.

A héten a Dow Jones Industrial index kosarában szereplő 30 társaságból 10 teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, köztük a Microsoft, az American Express ls a Johnson&Johnson. Több nagy pénzügyi cég is a héten jelent, így a Citigroup, a Goldman Sachs és a Wells Fargo is, a befektetők a szektorra különösen nagy figyelmet fordíthatnak a JPMorgan múlt heti, csalódást keltő adatai után.

A jelentési szezonban az elemzők átlagosan 12,4 százalékos profitbővülést várnak az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől, ez a szám júliusban még 17 százalék volt. Az olyan társaságok azonban, mint az Apple, az IBM, melyek történelmi csúcsukra drágultak pénteken, könnyen pozitív meglepetést is okozhatnak, ami tovább gerjesztheti az emelkedést-  írja a Reuters. Az árakba még több derűlátás fog beépülni - nyilatkozta Wasif Latif, az USAA Investment Management alelnöke a hírügynökségnek. Ugyanakkor a növekedés orientált társaságok részéről kellene, hogy valami igazán kellemes meglepetés érkezzen ahhoz, hogy elbűvöljék a befektetőket - tette hozzá, az Apple-től és az IBM-től egyébként ő is jó teljesítményt vár.

A befektetői félelmek csillapodását jól mutatja, hogy a VIX index pénteken 30 pont alá süllyedt, 28 pont közelébe, ez a legalacsonyabb érték augusztus 3-a óta.

Nem olyan rossz a helyzet, mint amennyire félnek tőle

A harmadik negyedévet a befektetők fejében az amerikai gazdaság lassulásáról napvilágot látó adatok és az európai adósságválság tovagyűrűző hatásai uralták, ez a részvényárfolyamok és az árupiaci termékek meredek lejtmenetéhez vezetett. A görögök csőd felé bukdácsolása, az emelkedő spanyol és olasz hozamok mellett azonban a piac egyre inkább feltételezei, hogy az Unió vezető államai hatásos fegyvert találnak ki a válság leküzdésére, s ez ismét részvényvásárlásra ösztönözheti a befektetőket, vagy legalábbis short pozícióik zárást hozhatja magával. Az igazság az, hogy a nyár végén napvilágra került gyenge adatok hatására sokan, sokat vágtak az amerikai gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzésükön, s így talán könnyebb lesz a várakozásoknál kedvezőbb adatokat látni - mondta Latif.

A héten napvilágra kerülő adatok közül a fontosabbak hétfőn a kapacitáskihasználtságról és az ipari termelésről szóló számok lesznek, kedden és szerdán pedig fogyasztói, illetve termelői árindexek érkeznek. A csütörtöki friss heti munkanélküli segélyért jelentkezők számáról szóló adatot követően a hét pénteken a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi indexének végleges olvasatával zárul.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
október 17.6:30Japánipari termelés, év/évaugusztus, V0,60%
15:15USAipari termelésszeptember0,20%
október 18.4:00KínaGDP-változás, év/évIII. n.-év9,50%
4:00KínaGDP-változás, negyedév/negyedévIII. n.-év2,20%
4:00Kínaipari termelés, év/évszeptember13,50%
4:00Kínakiskereskedelmi forgalom, év/évszeptember17,00%
8:00Európai Unióújautó-regisztrációszeptember7,70%
10:30Nagy-Britanniainfláció, év/évszeptember4,50%
11:00NémetországZEW-index, gazdasági hangulatoktóber-43,3
11:00NémetországZEW-index, jelenlegi helyzetoktóber-43,6
11:00EurózónaZEW-index, gazdasági hangulatoktóber-44,6
14:30USAtermelői árindex, év/évszeptember6,50%
október 19.14:30USAinfláció, év/évszeptember3,80%
14:30USAújlakás-építés, hó/hószeptember
október 20.8:00Németországtermelői árindex, év/évszeptember5,50%
8:00Svájckülkereskedelmi mérlegszeptember0,81 milliárd frank
10:30Nagy-Britanniakiskereskedelmi forgalom, év/évszeptember-0,1%
11:00SvájcZEW-index, várakozásokoktóber-75,7
16:00Eurózónafogyasztói bizalomoktóber-19,1
16:00USAhasználtlakás-eladások, hó/hószeptember
október 21.10:00NémetországIfo-index, várakozásokoktóber98,00
10:00NémetországIfo-index, üzleti hangulatoktóber107,50
10:00NémetországIfo-index, jelenlegi helyzetoktóber117,90
*magyar idő szerint, V=végleges,
Forrás: DailyFX

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!