Ha belegondolunk, pár éve még a lapos tévék esetében volt megfigyelhető ez verseny, horror árba kerültek az újdonságnak számító lapos tévék, ma viszont már gyakorlatilag diszkont áron kaphatóak, és a korábbi modellek tudását is bőven felülmúlják. A piac igazából kisimult, már nincsen a márkák között kimagasló különbség, egyre inkább a márkahűség és az ár a befolyásoló tényező.

Várhatóan ez vár az okostelefon piacra is, és a befutó is az lehet, aki képes a többieknél többet nyújtani, legalább ugyanazon, de még jobb, ha kedvezőbb áron.

Az Apple az utolsó két piacra dobott készülékével (4S, 5) nem hozott akkora sikert, mint a korábbi modellek, nem rendelkeztek komoly technológiai újdonsággal/újítással, így a korábban a fogyasztók részéről tapasztalt folyamatos modell csere elmaradt, illetve lelassult. Ettől függetlenül biztosak lehetünk benne, hogy a következő 6-os vagy 5S modell megjelenését biztos nagy figyelem fogja kísérni, és több 10 millió fog belőle elfogyni. A cég eredményességének záloga az olcsó kínai gyártás, és a drága nyugati értékesítés így termékeit magas haszonkulccsal tudja értékesíteni a márka hű ügyfeleknek.

A Samsung az új S4-essel várhatóan a fogyasztók kedvence lesz. Megtalálhatók benne azok az újdonságok, mellyel más modellek még nem rendelkeznek (például, Smart Scroll: a böngésző vagy az olvasott levél a kijelző érintése nélkül görgethető, Smart Pause: megállítja a videót, ha észleli, hogy a fogyasztó nem a telefont nézi) és mindezt nem teszi drágábban, mint a konkurencia. A kérdés csak az, hogy mennyire van szükségünk ezekre az újdonságokra.

A Microsoft is próbál betörni a piacra a Nokiával együttműködve, és elnézve az új értékesítési adatokat, nem kell leírni a céget, azonban nem rendelkezik olyan átütő erővel, mely maga mellé állíthatná a korábbi két óriás fogyasztói bázisát.

A kisebbeknek, mint a LG, Huawei, Motorola személy szerint nem jósolok nagy jövőt, mind ugyanazt az Android szoftvert használják, alig megkülönböztethetőek egymástól. Ebből a körből egyedüli kivétel lehet a Sony, aki próbálja a termékeit a presztízs és prémium kategória felé sodorni kisebb-nagyobb sikerrel.

A Blackberry (Research in Motion Limited) termékeiről viszont egyedüliként mondható el, hogy rendelkeznek mindazzal a technológiai újdonsággal, melyet elvárunk telefonunktól, és ezen kívül még a legjobb biztonsági szoftverrel rendelkezik. Így a cég meg tudja célozni azt az üzleti szegmenset, mely értékeli a biztonságot és a BB10 operációs rendszert. Nem véletlenül, hogy többek között a politikusok (például Obama, Merkel) Blackberry-t használnak.

A Z10-es modell értékesítései felülmúlták a várakozásokat, és fogyasztókat szippant el az Apple-től illetve az Android-tól is.

Blackberry árfolyam
Kép: Solar Capital

A cég bevételeinek közel fele a szolgáltatásokból és szoftverekből jön, saját szabadalmakkal rendelkezik, nem is nagyon hallottuk a nevét a tech cégek között zajló szabadalmi harcokban. A szoftvereit és egyéb licenszeit azonban tudja/tudná értékesíteni, és nagy valószínűséggel kereslet is bőven lenne/lesz rá, ezen a vonalon nagyot robbanthat.

Az új modellek értékesítései felfutóban vannak, így rövidtávon belül árfolyam emelkedést várunk, de a távolabbi kilátások is igen kedvezőek. Alacsony kockázatú call opciók vételét javasoljuk, esetleg részvény vásárlást eladási kötelezettség vállalás mellett.

Amennyiben egyetért és szeretne Blackberry részvényt vásárolni, regisztráljon jobb oldalon fenn és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

 

Vetter Péter, Solar Capital