A „Készpénz nélküli készpénz” mottó jegyében indított Azonnali Fizetési Rendszer az elmúlt években számos intézkedéssel egyszerűsítette a hazai kereskedelmibanki-forgalmat. Az idei év elején hatályba lépett, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása a fizetési ökoszisztéma további fejlesztésével kapcsolatos kötelezettségeket és határidőket tartalmazza. Ennek részeként, szeptember 1-jétől az elektronikus úton indított egyedi belföldi átutalások az eddig érvényes tízmillió forint helyett már húszmillió forint értékhatárig az év minden napján, 0-24 óráig, legfeljebb öt másodperc alatt teljesülnek az érintett pénzforgalmi szolgáltatóknál.

Az Azonnali Fizetéssel járó előnyök

Az AFR segítségével akár 5 másodperc alatt utalhatunk át, jelenleg akár 20 millió forintot belföldön, az év minden napján, éjjel-nappal. További előnyt jelent az Azonnali Fizetés azon vívmánya, amely lehetőséget ad arra, hogy számlaszám helyett egy előre regisztrált e-mail címet vagy telefonszámot használjunk azonosítás céljára. Mindezen jellemzők illeszkednek a Magyar Nemzeti Bank legmodernebb kommunikációs, illetve informatikai technológiák pénzügyi területen való alkalmazására irányuló törekvéséhez, amely a költséghatékonyságot, a visszakövethetőséget és a kényelmi szempontok érvényesülését támogatja.

A tranzakciók lekövethetősége fontos biztonsági előnyt jelent a felhasználók számára. A tájékozódásra több lehetőség is a rendelkezésünkre áll: ilyen a számlatörténet funkció vagy a számlavezető bank által küldött értesítés. Amennyiben a tranzakció sikertelen, abban az esetben is számíthatunk egy értesítésre, amely tájékoztatást ad számunkra a további lépések, illetve intézkedések szükségéről és módjáról.

Előremutató fejlesztések

A szolgáltatást mára minden belföldi kereskedelmi bank kötelezően biztosítja, a jegybank által közzétett rendelethez igazodva. Fontos tudni mindemellett, hogy az Azonnali Fizetés egy automatikus szolgáltatás: amennyiben belföldi bankszámlára indítunk elektronikusan, legfeljebb 20 millió forint értékben tranzakciót, automatikusan érvényesülnek az Azonnali Fizetés előnyei. A szolgáltatás maga plusz költségekkel nem jár, hiszen ez csak az eddigi tranzakciós szolgáltatások új és gyorsabb alternatívája.

A már említett rendelet módosítása az értékhatár megemelése mellett számos további fejlesztést előirányoz: ilyenek többek között az egységes adatbeviteli módok, úgymint a QR-kód, a deeplink és az NFC olvasási képességére vonatkozó fejlesztések vagy a QR-kód szabvány megújítása. Mindezen törekvések szükségesek az MNB 2030-ra kitűzött stratégiai céljának teljesüléséhez, hogy ekkorra a tranzakciók kétharmada elektronikusan menjen végbe.

További Azonnali Fizetéssel kapcsolatos információkért, látogasson el a Magyar Nemzeti Bank oldalára.