Ha jó is a hangulat a tőzsdéken, amire idén eddig egyáltalán nem lehetett panasz, a nyár beköszöntével jellemzően csökken a forgalom és a meredek emelkedés legjobb esetben is egy lassú vánszorgásba szokott átváltani. Ebbe azonban komolyan bekavarhat a közelgő amerikai  elnökválasztás vagy a vártnál kedvezőtlenebb  inflációs adatok. 

A vezető amerikai S&P 500-as részvényindex eddig közel 12 százalékkal emelkedett idén az erős vállalati nyereségeknek és az inflációcsökkenés jeleinek köszönhetően. Ez elégséges talaj lehet ahhoz, hogy a Federal Reserve csökkentse az irányadó kamatlábakat, de sok szakértő szerint a rally nem folytatódik az elkövetkező hónapokban. A nyári hónapok mérlege finoman szólva is vegyes historikusan. A CFRA Research 1945-ig visszanyúló adatai szerint az S&P 500 index az esetek 56 százalékában június és augusztus között emelkedett. Ugyanakkor idén talán ennél jobbak lehetnek az esélyek.

Az S&P 500 az amerikai Memorial Day (hétfő, az amerikai tőzsdéken kereskedési szünet) és a szeptember elején esedékes Labour Day között az esetek 75 százalékában emelkedni szokott elnökválasztási években, amikor egy első ciklusban hivatalban lévő elnök indul az újraválasztásért - mondta Sam Stovall, a CFRA Research vezető befektetési stratégája a Reutersnek.

A vártnál magasabb inflációs adatok az év elején eléggé visszafogták a Fed idei kamatcsökkentésére vonatkozó várakozásokat, s ez a kötvényhozamokat felfelé nyomta. Aztán áprilisban az infláció megint csökkenésnek indult, ami erősítette az optimizmust. Azonban egy vártnál magasabb júniusi, vagy júliusi adat ezt könnyen szerte foszlathatja. A következő fontos adat ebből a szempontból a személyi fogyasztási kiadásokról érkezőadat lehet pénteken, míg a fogyasztói árindex alakulásáról június 12-én várható friss információ.

A nagy problémát a kötvények relatív árazása jelentheti a részvényekéhez képest. Ha a hozamok megugranak, és ha úgy tűnik, hogy a Fed nem fog csökkenteni, akkor a befektetők a kötvényekbe és a készpénzbe fogják átcsoportosítani tőkéjüket - mondta Ed Clissold, a Ned Davis Research vezető amerikai stratégája.

Ráadásul a részvények a nagy emelkedést követően a jó vállalati eredmények ellenére is drágának tűnnek. Az S&P 500 átlagos árfolyam/nyereség hányadosa várt eredményekkel számolva jelenleg 21,6. Múlt októberben, amikor a 10 éves amerikai államkötvények hozama két évtizedes csúcsra emelkedett, ez az érték még csak 17,5 volt.

Kontrariánus szemszögből nézve sem áll jól a részvénypiac szénája. A Bank of America legutóbbi alapkezelői felmérése szerint a globális befektetők portfólióiban a részvény allokáció aránya két évtizedes csúcson állt. Márpedig ilyenkor az a kérdés merül fel, hogy ki fog tovább vásárolni és ezzel még feljebb küldeni az árakat. Erről bővebben itt írtunk.

Persze a problémát megoldhatná, ha a részvényekbe befektető alapokba komoly tőke érkezne, azonban a legfrissebb adatok épp ennek az ellenkezőjét sugallják. A befektetési bank jelentése szerint a magán ügyfelek most már inkább levennék a téteket az asztalról. A héten olyan mennyiségben vándorolt át tőkéjük a különböző befektetési eszközökből készpénzbe és azzal egyenértékű eszközökbe, amire 2021 óta nem volt példa. Eközben tavaly december óta nem látott mértékben vonták ki a tőkét a részvényekből, annyit, aminél magasabbra az elmúlt 20 évben mindössze háromszor volt példa.

Az S&P 500-as részvényindex alakulása
Az S&P 500-as részvényindex alakulása
Kép: Economx, stooq.com

A befektetők óvatosabbá válását különösen indokolja a közelgő elnökválasztás. Joe Biden és Donald Trump június 27-i dátumban állapodott meg az elnökjelölti vita időpontjaként. Arra még nem volt példa, hogy az általános választási vita az elnökválasztási versenyben ilyen korán megtörténjen, így könnyen lehet, hogy a választásokat megelőző turbulencia már szokásosnál jóval korábban, a nyár közepén beinduljon a tőzsdén.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!