A Liga vezetője szombat este reagált Jens Stoltenberg kijelentéseire, miszerint a NATO-országok enyhíthetnék azokat a korlátozásokat, amelyeket az általuk Ukrajnának szállított fegyverek orosz területen lévő célpontok elleni bevetésére szabtak.

Orbán Viktor: A nyugatiak a háborúba való belépést készítik elő nyilatkozataikkal

A miniszterelnök szerint a NATO brüsszeli bizottságiban háborús tervezés zajlik. A hadseregek megléte nem, de azok hiánya vezet háborúhoz, mert a hadsereg hiánya a gyengeséget jelzi, és a gyengének tűnő országokat szoktak áldozatként kiszemelni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki Kossuth Rádiónak adott interjújában. A kormányfő szerint az erő, a hadsereg szükséges a háború elkerüléséhez, a magyar nemzeti hadsereg még nem elég erős, de már halad azon az úton, hogy erős legyen.

„Őrültség azt gondolni, hogy fiainkat meghalni küldjük Ukrajnába, vagy a mi fegyvereinket használni arra, hogy Oroszországban öljünk" – fogalmazott a római kormány politikusa. Hozzátette: „ha harcolni akarnak menni Ukrajnába, menjen Stoltenberg, Emmanuel Macron és az összes bombázgató, aki háborút akar. Stoltenberg az én nevemben is beszél, mivel a NATO-t képviseli, kérjen bocsánatot vagy mondjon le. Az olasz nép semmilyen mandátummal nem hatalmazta fel arra, hogy  Oroszországbamenjen lőni".

Mint mondta, veszélyes az, aki újfajta fegyverekről nyilatkozik, melyekkel egy másik országot kell célba venni és máshol kell embereket megölni. „Kezdettől fogva segítséget nyújtunk Ukrajnának katonai, gazdasági, humanitárius támogatással, befogadva a háború elől menekülő nőket és gyerekeket" – fejtette ki.

Az olasz védelmi miniszter, Guido Crosetto hangsúlyozta, hogy Stoltenberg egy szervezetet vezet, és bármilyen állásfoglaláshoz a NATO-tagállamok vezetőinek szavazata szükséges. „Stoltenberg véleménye legitim, de jelenleg hibának számít a drámai feszültség fokozása. Segítsünk Ukrajnának védekezni a harmadik világháború kirobbanása elkerülése érdekében, és hagyjunk nyitva lehetőséget a minél előbbi béke megteremtésére" – nyilatkozta Crosetto, a jobboldali kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) politikusa.  

Antonio Tajani külügyminiszter azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött olasz fegyvereket az országon belül kell felhasználni. „A NATO tagjai vagyunk, minden döntést testületileg kell meghozni" – hangsúlyozta Tajani, a kormánypárti Hajrá Olaszország (FI) vezetője.

Ukrajna megint kaphat egy akkora segélyt, hogy beleremeg a világ

Akár 50 milliárd dollárhoz is hozzájuthat a háború sújtotta ország egy olyan hitelfelvételt követően, ahol az orosz pénzeszközök kamatjövedelmét és hozamát használnák fedezetként. A G7-ek globális gazdasági tendenciákról, az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásról, a Kínával folytatott kereskedelmi kapcsolatokról és a multilaterális fejlesztési banki tevékenységről tartottak találkozót az észak-olaszországi Stresában.